RAT S RUSIJOM

Ukrajina smanjuje dobnu granicu za mobilizaciju

26.12.2023 u 08:00

Bionic
Reading

Prijedlog zakona, koji je objavljen na mrežnoj stranici ukrajinskog parlamenta kasno u ponedjeljak, predviđa smanjenje dobne granice za mobilizaciju u vojsku s 27 na 25 godina

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlijegali upisu u vojnu registraciju ročnika, a stoji da će se to odnositi na one 'koji su navršili 25 godina'.

U bilješci s objašnjenjem koju je potpisao ministar obrane Rustem Umerov sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je 'promjena dobi za novačenje s 27 na 25 godina'.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. prosinca da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to 'vrlo osjetljivo' pitanje o kojem će vojska i vlada razgovarati prije nego odluče hoće li uputiti prijedlog parlamentu.

Zelenski, koji tek treba javno poduprijeti prijedlog, rekao je tada da želi čuti više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika. 'Ovo je vrlo ozbiljan broj', kazao je Zelenski.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milijun ljudi pod oružjem. Američki dužnosnici procjenjuju da su stotine tisuća vojnika ranjeni ili ubijeni od početka ruske invazije.

Šef kluba zastupnika Zelenskijeve stranke u parlamentu David Arahamija kazao je da vlada radi na prijedlogu zakona na zahtjev vojske te da bi on trebao biti predstavljen parlamentu u ponedjeljak. 'Vojska treba rješenje za svoje probleme', objavio je Arahamija na Telegramu u ponedjeljak. 'Društvo želi čuti odgovore na sva osjetljiva pitanja', dodao je.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO