borba svim sredstvima

Ukrajina pogođena novim jakim kibernetičkim napadom, pale stranice vlade

23.02.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Mrežne stranice ukrajinske vlade, ministarstva vanjskih poslova i državne službe sigurnosti u srijedu su pale zbog, kako tvrdi vlada, još jednog kibernetičkog napada koji je počeo oko 16 sati po mjesnom vremenu.

Radi se, pojašnjava vlada, o DDoS (Distributed Denial of Service) napadima na web poslužitelje s većeg broja računala.

"Oko četiri sata popodne počeo je još jedan masovan DDoS napad na našu državu. Imamo podatke iz velikog broja banaka", rekao je Mihailo Fedorov, ministar za digitalnu transformaciju, dodavši da je pogođena i mrežna stranica parlamenta.

Fedorov nije rekao koje su sve banke pogođene, a središnju se banku nije moglo dobiti za komentar.

DoS napad (Denial of Service) ili napad uskraćivanja usluga ili servisa kojim se korisnicima onemogući njihovo korištenje moguće je izvesti s jednog računala, a ako se radi o više računala onda se radi o tzv. DDoS napadima koji su puno učinkovitiji.

DDoS napadi se najčešće izvode putem tzv. botneta, mreže računala zaraženih nekim trojanskim konjem ili crvom koje je moguće kontrolirati i iskoristiti na način da sva računala istovremeno pošalju velik broj zahtjeva na neku IP adresu.

Ukrajinske vlasti su ovaj tjedan potvrdile da su zamijetile 'online' upozorenja da hakeri pripremaju veće napade na vladine agencije, banke i sektor obrane.

Ta se zemlja našla na meti niza kibernetičkih napada za koje Kijev okrivljuje Rusiju, no Moskva to snažno odbacuje.

Prošli tjedan su zbog kibernetičkog napada bile pale stranice ukrajinskog ministarstva obrane i dviju banaka.