KRSTAREĆI PROJEKTILI

Rusi: Ukrajina koristila britanske rakete Storm Shadow za napad na Luhansk

13.05.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane u subotu je izvijestilo da su ukrajinski zrakoplovi napali dva industrijska područja grada Luhanska koji drže Rusi, pri čemu su korišteni krstareći projektili dugog dometa Storm Shadow, a Ukrajini ih je isporučila Britanija

Reuters nije uspio provjeriti informaciju iz neovisnih izvora.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je obznanila da je Kijevu počela slati krstareće projektile dugog dometa, što će ukrajinskim vojnicima omogućiti da gađaju ruske položaje i skladišta smještena daleko iza prvih linija obrane u sklopu priprema za veliku protuofenzivu.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da će se rakete koristiti unutar ukrajinskog teritorija, što znači da je od Kijeva dobio jamstvo da neće biti upotrijebljene u napadima na mete unutar međunarodno prihvaćenih granica Rusije.

Rusko ministarstvo izvijestilo je da su projektili u petak pogodili tvornicu za proizvodnju polimera kao i tvornicu za preradu mesa u Luhansku. 'U napadu su korišteni projektili zrak-zrak Storm Shadow koje je kijevskom režimu isporučila Britanija, što je protivno obećanju Londona da to oružje neće biti korišteno protiv civilnih ciljeva', stoji u objavi ministarstva.

U njemu se navodi i da je Rusija oborila dva ukrajinska ratna zrakoplova – Su-24 i MiG-29 - iz kojih su ispaljeni projektili. Ministarstvo je objavilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad još jednim blokom u istočnome gradu Bahmutu, koji Moskva nastoji zauzeti dulje od 10 mjeseci.

'Postrojbe zračno-desantnih snaga pružile su potporu jurišnim jedinicama i pritisnule neprijatelja s boka', stoji u objavi. Ministarstvo često koristi izraz 'jurišne jedinice' nazivajući tako pripadnike privatne milicije Wagner.