FRANCUSKA

Uklonjeno više od 40 ilegalnih romskih naselja

12.08.2010 u 16:51

Bionic
Reading

Više od 40 ilegalnih romskih naselja uklonjeno je u Francuskoj otkako je vlada prije dva tjedna najavila zaoštravanja politike prema Romima, izvijestio je u četvrtak u Lyonu ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux

'Sedamstotinjak osoba' će se 'protjerati u njihovu matičnu zemlju', Rumunjsku i Bugarsku, dodao je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši da će se u tu svrhu organizirati 'posebni letovi' zrakoplova.

Hortefeux je rekao da će 'idući tjedan' u Parizu primiti dvoje članova rumunjske vlade, državnog tajnika koji je nedavno imenovan za uključenje Roma u društvo i državnog tajnika za javni red i sigurnost.

Ministar želi da rumunjski policajci 'dođu što prije' u Francusku kako bi 'pomogli francuskim policajcima i žandarima'. Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 15.000 balkanskih Roma. U 2009. gotovo 10.000 ih je protjerano u Rumunjsku i u Bugarsku, ali su se dvije trećine vratile, po podacima udruga.

U Rumunjskoj živi jedna od najvećih romskih zajednica u Europi koja po popisu iz 2002. ima 530.000 duša, a 2,5 milijuna po nevladinim organizacijama koje ističu da se mnogi među njima ne deklariraju kao Romi kako bi se zaštitili od diskriminacije.