SARAJEVO

Ukinuta presuda ubojicama hrvatskog učenika

15.01.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presude kojom su bivši sarajevski srednjoškolci Ademir Lelović i Berin Talić osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja u ubojstvu Denisa Mrnjavca, učenika Katoličkog školskog centra iz Sarajeva te je naložio obnovu sudskog postupka.

Kako je u petak priopćeno iz ovog suda, Leloviću i Taliću ujedno je produžen pritvor u kojemu se nalaze od veljače 2008. godine. Vrhovni sud je ocijenio kako je tijekom suđenja na sarajevskom Županijskom sudu došlo do bitnih povreda odredbi zakona o kaznenom postupku.

Županijski sud u Sarajevu ranije je osudio Lelovića na petnaest godina zatvora, utvrdivši kako je tada 18-godišnji Lelović dodao nož počinitelju ubojstva Nerminu Sikiriću, a Talića, koji je u trenutku počinjena zločina bio malodoban, na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i pomaganja u skrivanju boksera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca. Tijekom suđenja oni su proglašeni krivim za pomaganje u ubojstvu i prikrivanje dokaza.

Denisa Mrnjavca, učenika III razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu 5. veljače u tramvaju je hladnokrvno nožem ubio tada malodobni Nermin Sikirić. Ovo ubojstvo, koje se dogodilo na očigled brojnih putnika u tramvaju koji uopće nisu reagirali, a ubojice su čak pustili pobjeći, izazvalo je ogorčenje i brojne prosvjede u Sarajevu, a javnost je tražila najoštrije kazne za počinitelje.

Sikirić je u odvojenom postupku za taj zločin osuđen na deset godina zatvora, što je maksimalna kazna koju je u FBiH moguće izreći malodobnim osobama. Na zatvorske kazne od 15 odnosno četiri godine zatvora izrečene Leloviću i Taliću žalili su se i tužiteljstvo i obrana tražeći oštrije sankcije odnosno oslobađanje osuđenih.

Tijekom rasprave pred prizivnim vijećem Vrhovnog suda FBiH Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa, izrazila je ogorčenje zbog ponašanja pravosuđa, a posebno odlukom Županijskog suda da dvojicu osuđenih oslobodi obveze plaćanja troškova sudskog postupka pravdajući to navodno teškim materijalnim stanjem u kojemu žive.

'Kako sud može tolerirati tešku materijalnu situaciju optuženih kad oni imaju novac za kupovinu droge, alkohola, noževa i boksera', kazala je Mrnjavac na raspravi održanoj u srijedu.

Lelović i Talić, kao i njihovi odvjetnici, tijekom te rasprave izrazili su žaljenje zbog smrti Denisa Mrnjavca te izrazili sućut njegovo majci, no ona to nije prihvatila nego je ogorčena napustila sudnicu.