SARAJEVO

Ukinuta presuda ubojicama hrvatskog učenika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.01.2010 19:13
  • Objavljeno 15.01.2010 u 19:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presude kojom su bivši sarajevski srednjoškolci Ademir Lelović i Berin Talić osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja u ubojstvu Denisa Mrnjavca, učenika Katoličkog školskog centra iz Sarajeva te je naložio obnovu sudskog postupka.

Kako je u petak priopćeno iz ovog suda, Leloviću i Taliću ujedno je produžen pritvor u kojemu se nalaze od veljače 2008. godine. Vrhovni sud je ocijenio kako je tijekom suđenja na sarajevskom Županijskom sudu došlo do bitnih povreda odredbi zakona o kaznenom postupku.

Županijski sud u Sarajevu ranije je osudio Lelovića na petnaest godina zatvora, utvrdivši kako je tada 18-godišnji Lelović dodao nož počinitelju ubojstva Nerminu Sikiriću, a Talića, koji je u trenutku počinjena zločina bio malodoban, na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i pomaganja u skrivanju boksera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca. Tijekom suđenja oni su proglašeni krivim za pomaganje u ubojstvu i prikrivanje dokaza.

Denisa Mrnjavca, učenika III razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu 5. veljače u tramvaju je hladnokrvno nožem ubio tada malodobni Nermin Sikirić. Ovo ubojstvo, koje se dogodilo na očigled brojnih putnika u tramvaju koji uopće nisu reagirali, a ubojice su čak pustili pobjeći, izazvalo je ogorčenje i brojne prosvjede u Sarajevu, a javnost je tražila najoštrije kazne za počinitelje.

Sikirić je u odvojenom postupku za taj zločin osuđen na deset godina zatvora, što je maksimalna kazna koju je u FBiH moguće izreći malodobnim osobama. Na zatvorske kazne od 15 odnosno četiri godine zatvora izrečene Leloviću i Taliću žalili su se i tužiteljstvo i obrana tražeći oštrije sankcije odnosno oslobađanje osuđenih.

Tijekom rasprave pred prizivnim vijećem Vrhovnog suda FBiH Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa, izrazila je ogorčenje zbog ponašanja pravosuđa, a posebno odlukom Županijskog suda da dvojicu osuđenih oslobodi obveze plaćanja troškova sudskog postupka pravdajući to navodno teškim materijalnim stanjem u kojemu žive.

'Kako sud može tolerirati tešku materijalnu situaciju optuženih kad oni imaju novac za kupovinu droge, alkohola, noževa i boksera', kazala je Mrnjavac na raspravi održanoj u srijedu.

Lelović i Talić, kao i njihovi odvjetnici, tijekom te rasprave izrazili su žaljenje zbog smrti Denisa Mrnjavca te izrazili sućut njegovo majci, no ona to nije prihvatila nego je ogorčena napustila sudnicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!