NOVI PRAVILNIK

Ukinuta naknada za pristup cestama

07.07.2014 u 14:59

Bionic
Reading

Na snazi je novi Pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti na javnoj cesti kojim su ukinute, odnosno smanjene pojedine naknade

Izvijestili su to iz Varaždinske županije podsjećajući da su vijećnici varaždinske Županijske skupštine polovicom svibnja uputili Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture inicijativu za izmjenu Pravilnika u dijelu koji se odnosi na naknade za prilaz na županijske ceste koju su morali plaćati obrtnici i poduzetnici. Temeljem tog nameta, Hrvatske ceste godišnje su od obrtnika i poduzetnika prikupile osam milijuna kuna, a županijske uprave za ceste 5,5 milijuna kuna, koje sada ostaju gospodarstvu.

Naknadu za pristup na županijske ceste, koja je uvedena još 2007., trebali su plaćati obrtnici i poduzetnici čiji su obrti i poduzeća imala pristup na županijske prometnice. Za to su izdvajali i po nekoliko stotina kuna, ovisno o površini pristupa koji je povezivao županijsku prometnicu i zemljište na kojem se nalazi njihov obrt ili poduzeće. Međutim, niti su naknade u obzir uzimale veličinu obrta ili poduzeća, niti su sve županijske uprave za ceste jednako revno naplaćivale ovaj namet: dok su u nekim županijama županijske uprave za ceste prikupljale stotine tisuća kuna od obrtnika i poduzetnika temeljem naknada za pristup, druge županijske uprave za ceste gotovo da nisu naplatile ni kune! Upravo zbog toga, obratnici iz pojedinih županija ukazivali su na neravnopravan položaj u odnosu na kolege koji nisu uplatnice za naknade ni dobivali, a kamoli završavali na sudovima zbog njihova neplaćanja.

'Smatrali smo da je postojeći pravilnik loše definiran, jer je određeno da najveći teret podnose mali obrtnici i poduzetnici dok su velike tvrtke, benzinske pumpe i trgovački lanci plaćali puno manje naknade ili ih uopće nisu plaćali', rekao je objašnjavajući inicijativu za ukidanje naknada varaždinski župan Predrag Štromar

Na ovu inicijativu iz Varaždinske županije pozitivno je reagiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koje je krajem svibnja pokrenulo javnu raspravu o radnom nacrtu novog Pravilnika o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti na javnoj cesti. Novi Pravilnik objavljen je 27. lipnja, a na snagu je stupio osam dana po objavi, odnosno od subote.

'Izradi novog pravilnika pristupilo se zbog nedostatka utvrđenih u primjeni sada važećih pravilnika, kao i potrebe da se u jednom provedbenom propisu objedine odredbe vezane uz primjenu instituta korištenja cestovnog zemljišta. Usto, želimo pojednostaviti procedure i smanjiti trošak za korisnika. Pravilnik predviđa ukidanje naknade za korištenje cestovnog zemljišta i obavljanje prateće djelatnosti na cestovnom zemljištu u slučaju prilaza, odnosno priključka kad njih po izgrađenosti i puštanju u promet iste preuzima upravitelj javne ceste na daljnje održavanje. Dodatno se za oglašivače, odnosno pravne osobe koje postavljaju reklame uz ili na javnu cestu, predviđa smanjenje naknade sa 50 kn/m2 na 30 kn/m2 te smanjenje uvećanje navedene naknade za osvjetljenju reklamu sa 20% na 15 posto', navodi Ministarstvo obrazlažući novi Pravilnik kojim se, uz ostalo, žele potaknuti gospodarske aktivnosti i neposredno uz javne ceste.