ISPITANI SVI SVJEDOCI

Ukinut pritvor Dragi Tadiću i Damiru Iviću

11.08.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda danas je na prijedlog USKOK-a ukinuo istražni zatvor predsjedniku Uprave građevinske tvrtke 'Osijek Koteks' Dragi Tadiću i bivšem djelatniku te tvrtke Damiru Iviću, protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnji u kaznena djela mita, zlouporabe u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu, izvijestio je danas ovaj sud.

Tadiću i Iviću istražni sudac je 17. srpnja odredio jednomjesečni istražni zatvor, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

U priopćenju za javnost Županijskog suda navodi se kako je istražni zatvor ukinut jer su u istrazi ispitani svi svjedoci.

Tadića se sumnjiči za kaznena djela mita u gospodarskom poslovanju i zlouporabu položaja i ovlasti, čime je tvrtku Osijek – Koteks oštetio za višemilijunski iznos, a Ivića se sumnjiči za kazneno djelo poticanja na gospodarske malverzacije. Ivić je na taj način, prema ocjeni suca istrage, tu tvrtku oštetio za više stotina tisuća kuna.

Tadića i Ivića se, uz ostalo, tereti da su u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, zatražili od trećeokrivljenog poduzetnika i kooperanta Osijek-Koteksa Ramiza Pandžića, protiv kojeg USKOK nije predložio određivanje istražnog zatvora, da isporučuje šljunak Tadićevoj tvrtki te da im isplaćuje "na ruke" tri kune po svakom isporučenom i naplaćenom prostornom metru šljunka tijekom cjelokupnog trajanja njihove poslovne suradnje, što je Pandžić i učinio. Tako je Pandžić od prosinca 2004. do prosinca 2006. osječkom Koteksu isporučio gotovo 900 tisuća prostornih metara šljunka, vrijednog 64 milijuna kuna, a Tadiću i Iviću za dogovorenu nezakonitu proviziju predao 2,6 milijuna kuna.

Za gospodarske malverzacije vezane uz nabavu šljunka za autocestu Slavoniku doznalo se lani kada je poduzetnik i kooperant Osijek-Koteksa Ramiz Pandžić javno priznao da je Tadiću dao mito kako bi ostao u poslu vezanom uz izgradnju autoceste. Pandžić je to prijavio i USKOK-u, a kao dokaz je priložio i tajno snimljen razgovor s Tadićem koji je to negirao.