PROMJENE U SABORU

Ukida se 'ispravak krivog navoda'

10.03.2010 u 22:04

Bionic
Reading

HDZ namjerava ukinuti saborski institut ispravka krivog navoda zato što su ga zastupnici SDP-a često koristili između sebe kako bi otegnuli sjednicu kad su to smatrali politički oportunim

Kap koja je prelila čašu HDZ-ovog strpljenja je međusobno ispravljanje krivih navoda SDP-ovaca kad su zastupnici većinske stranke prije dva tjedna izašli iz sabornice nakon što je riječ uzeo Nenad Stazić, piše Novi list

SDP-ova taktika zadržala je tada HDZ-ovce skoro sat vremena ispred vrata dvorane.

Sada HDZ želi ostaviti zastupnicima samo mogućnost takozvane replike, ali ne između zastupnika unutar istog Kluba. Dok ispravak krivog navoda nije dozvoljavao odgovor zastupniku na kojeg se odnosio, replika to omogućava.

Izmjene saborskog poslovnika u tom pravcu su prezentirana na sjednici predsjedništva parlamenta, a novinarima ih je obrazložio potpredsjednik Vladimir Šeks.

– On će pridonijeti da se pod firmom ispravka krivoga navoda više ne razmjenjuju teški udarci. To će ublažiti i demokratizirati situaciju u sabornici, rekao je Šeks.

Potpredsjednica kluba zastupnika SDP-a Milanka Opačić rekla je da će njen klub sljedeći tjedan zauzeti stajalište oko ovog prijedloga, ali da je njeno osobno mišljenje da bi bilo dobro da se ispravaka krivog navoda ukine.

– Ali ipak moram priznati da mi je dosta toga da su sabornici vrijedi situacija da za SDP vrijede jedna pravila, a druga za HDZ. Da je njima sve dopušteno, a nama ništa. Sve to je permanentni izvor sukoba u sabornici, rekla je Opačić.

I nezasvisni zastupnik Dragutin Lesar smatra da bi trebalo ukinuti ispravak krivog navoda, te dodaje da »će biti onako kako se dogovore SDP i HDZ koji se na kraju uvijek o svemu dogovore«.