bris za nula kuna

Ukida se besplatno testiranje brzim testom na punktovima u Zagrebu; doznajemo da će ipak biti dostupno građanima, evo i gdje

07.07.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što je u studenom prošle godine u Zagrebu pokrenut program besplatnog testiranja na koronavirus brzim antigenskim testovima on je ovih dana obustavljen. Iz Grada kažu da to nema veze s činjenicom da je i brzi test, uz cijepljenje, jedan od uvjeta za dobivanje neizbježne covid potvrde i otkrivaju da će Zagrepčanima besplatni brzi testovi ipak biti dostupni

Na online platformi https://brzitest.com.hr više se ne možete naručiti za besplatno brzo testiranje antigenskim testom na jednoj od dosadašnjih nekoliko lokacija u Zagrebu. Grad gasi, kažu privremeno, ovaj program na koji je od studenog potrošeno gotovo osam milijuna kuna.

'Slijedom povoljne epidemiološke situacije, domovi zdravlja privremeno su obustavili brzo antigensko testiranje na svojim punktovima. Takva odluka potaknuta je, osim povoljnom epidemiološkom situacijom, slabim interesom građana za brzo antigensko testiranje, kao i vrlo visokim vanjskim temperaturama na kojima se ne preporučuje izvođenje brzog testa', kažu u Gradu Zagrebu za tportal.

Ipak su, kažu, brze antigenske testove ponudili i osigurali u domovima zdravlja, tj. kod liječnika obiteljske medicine koji testiranje mogu obaviti u ordinaciji i rezultat testa upisati u Centralni registar COVID-19 testiranja, što se koristi kao referentni sustav za izdavanje EU digitalnih covid potvrda.

Napominju da je do sada za provedbu brzog antigenskog testiranja Zagreb imao 7.998.806,38 kuna troškova. Riječ je o troškovima nabave brzih antigenskih testova i troškovima domova zdravlja nastalima provođenjem besplatnog brzog antigenskog testiranja građana na punktovima.