proceduralne komplikacije

Želite na Dinamovu europsku premijeru, a poveli biste i dijete? Da, treba vam covid potvrda. Ovdje doznajte sve i izbjegnite čekanje

07.07.2021 u 10:33

Bionic
Reading

Nova covid pravila reguliraju gotovo sve sfere društvenog života, a pod paskom su ponajprije masovna okupljanja na koncertima i sportskim natjecanjima. Organizatori se prilagođavaju mjerama Stožera civilne zaštite, no zbog raznih komplikacija s covid potvrdama nesuđeni sudionici nerijetko odustaju od željenih manifestacija. Jedan se roditelj na društvenim mrežama tako potužio na složenu proceduru koju treba proći s djetetom kako bi oboje mogli otići na današnju Dinamovu utakmicu na Maksimiru

Po važećim epidemiološkim mjerama, sportska natjecanja mogu se održati uz prisutnost više od 100 gledatelja jedino uz uvjet da svi gledatelji, kao i tehničko i organizacijsko osoblje, imaju EU digitalnu covid potvrdu. Sukladno tome, Dinamo je za utakmicu s islandskim Valurom u 1. pretkolu Lige prvaka omogućio ulazak na stadion onim navijačima koji dokaz o cijepljenju, preboljenju ili nezaraženosti imaju u vidu covid potvrde.

U ovom slučaju, da bi odveo dijete na utakmicu, otac ga treba prethodno odvesti na testiranje.

'Ali to nije sve, nego bih još s njim trebao osobno u HZZO da mu na matričnom printeru ispišu 2D barkod, dokaz da je testiran u posljednjih 48 sati', požalio se jedan tviteraš.

  • +5
Građani čekaju covid potvrde u redu pred HZZO-om u Jukićevoj Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Po uputama Dinama objavljenim na internetskoj stranici kluba, u slučaju djece starije od 15 godina roditelj treba s djetetom otići u Finu i podignuti mToken koji glasi na dijete, a zatim na portalu e-Građani na djetetovom profilu može izraditi EU digitalnu covid potvrdu.

Djeca u dobi od 12 do 15 godina moraju pak u nekoj od poslovnica HZZO-a s roditeljem ili skrbnikom preuzeti svoju covid potvrdu. Jedino djeca mlađa od 12 godina mogu ući na stadion bez covid potvrde ako su u pratnji roditelja ili skrbnika koji ima potvrdu.

Na službenim stranicama za dobivanje covid potvrde nema ni spomena o povlačenju djeteta po raznim institucijama, niti se djeca tamo dijele po dobi. Štoviše, dolazak do potvrde za dijete trebao bi biti sasvim lagan, preko profila roditelja na portalu e-Građani.

'Nakon što se prijavite na e-uslugu EU digitalna covid potvrda kliknite na opciju 'Promjena subjekta' gore desno i odaberite podatke djeteta za koje želite pribaviti potvrdu. Promjenom subjekata moći ćete u ime svog djeteta zatražiti potvrdu na isti način na koji ste to i za sebe učinili - odabirom opcije 'ZATRAŽI POTVRDU'. Isti postupak potrebno je ponoviti ako želite preuzeti potvrdu i za drugo dijete', stoji na informativnoj stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr.

U HZJZ-u su, u neslužbenom razgovoru, bili zatečeni uputom Dinama s obzirom na mogućnost ishođenja covid potvrda za djecu preko roditeljskih profila na portalu e-Građani.

  • +4
U dvorani Zamet u Rijeci započelo cijepljenje djece Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Na pitanje temeljem čega Dinamo upućuje roditelje da ishode covid potvrdu za svoju djecu, ovisno o njihovoj dobi, procedurama koje uključuju odlazak u poslovnice Fine ili HZZO-a jer prema službenom tumačenju mogu doći do potvrde za njih puno jednostavnije, iz zagrebačkog kluba odgovaraju da su takve podatke dobili 'na sastanku s nadležnim tijelima'. Imajući u vidu hijerarhiju, može se pretpostaviti da je u pitanju zagrebački Stožer civilne zaštite. No u Dinamu su, pohvalno, otišli korak dalje.

'Telefonskom provjerom s portalom e-Građani dobili smo informaciju da navedena mogućnost (covid potvrda za djecu, op.a.) nije aktivirana i da nije moguće promijeniti subjekt onako kako piše na stranici. Ako je nešto u tom smislu u međuvremenu pojednostavljeno, pozdravljamo svaku promjenu koja bi olakšala ishođenje covid potvrde kao preduvjeta za kupovinu ulaznice. Sada smo ponovno provjerili s portalom e-Građani i kažu da informacija objavljena na linku nije točna i da se na portalu e-Građani ne mogu podići EU digitalne covid potvrde za djecu', navela je Iva Cigrovskij, glasnogovornica Dinama, u svom jučerašnjem odgovoru tportalu.

Na službenoj stranici za covid potvrde, inače, ima i nelogičnosti pa je tako navedeno da se ona izdaje maloljetnicima koji su testirani ili su preboljeli Covid dok se potvrda temeljem cijepljenja izdaje samo punoljetnim osobama - iako se u Hrvatskoj sada već cijepe i maloljetnici.

Ocu s početka priče ne pomaže ni to što je Grad Zagreb privremeno obustavio besplatna testiranja brzim antigenskim testovima, kao ni prizori višesatnog čekanja na covid potvrdu u redovima koji su se početkom tjedna formirali pred Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje u Jukićevoj ulici jer se potvrde ne mogu dobiti na zagrebačkim lokacijama HZZO-a u Margaretskoj, Mihanovićevoj, Ivekovićevoj, Branimirovoj i na Krugama. Bilo je izlišno očekivati da bi navedeni otac povlačio dijete kroz takvu proceduru da bi na koncu odgledali utakmicu s tribina.

Karte za današnju utakmicu, inače, nije moguće kupiti online, a jedino ovlašteno prodajno mjesto je Ticket point kod stadiona, otvoreno od 9 do 19.45 sati. Ulaznice koštaju od 80 do 120 kuna, otvorene su tribine zapad gore i dolje te sjever gore i dolje, a kapacitet stadiona za utakmicu s Valurom iznosi 20.920 mjesta.

Jeftinija verzija brzog antigenskog testa u privatnim laboratorijima košta 200 kuna, kako gdje. Objavljen je i popis laboratorija ili ustanova za testiranje koji upisuju rezultate u Centralni registar Covid-19 testiranja, kao referentni sustav za izdavanje EU digitalnih covid potvrda. Popis će se redovito ažurirati, a izdavanje digitalnih covid potvrda omogućeno je od 2. srpnja i svim ustanovama koje rade testiranje na Covid. Doduše, te potvrde još uvijek ne izdaju sve ustanove s popisa, no to se može provjeriti prilikom naručivanja na testiranje.

Popis Laboratorija Koji Provode Testiranje Na Covid-19 by Raoul Belavić on Scribd

U Dinamu navode da svaki navijač mora predočiti covid potvrdu prilikom kupovine ulaznice, a istu potvrdu - u tiskanom ili digitalnom obliku - mora imati i kada ulazi na stadion te za vrijeme utakmice zbog mogućih inspekcija. Sve ulaznice su personalizirane, glase na ime i prezime, pa je uz covid potvrdu prilikom kupnje ulaznice potrebno pokazati i osobnu iskaznicu ili putovnicu, a za dijete vrijedi i rodni list.

Za ulazak na stadion potrebna su dakle tri dokumenta: osobna isprava, personalizirana ulaznica i covid potvrda.

Navijači: Od 'male žrtve da pogledaš tekmu' do 'režima za stoku'

Zanimljivi su i komentari Dinamovih navijača na službenim stranicama kluba.

'Ljudi lupetaju po portalima bedastoće da na stadion mogu samo cijepljeni, što je laž. Dakle taj brzi antigenski test je, po meni, i dalje mala žrtva da pogledaš tekmu i krećeš se po stadionu kao i prije, bez maske. Meni je već napredak i to da ovaj put neću morati nositi masku u redu za kobasu kao zadnjih nekoliko puta. Svatko neka radi kaj hoće. Kad sam se već odavno morao cijepiti, onda ću to i iskoristiti da konačno idem na tekmu', napisao je jedan dinamovac.

'Ti si se očito cijepio ili prebolio. Ja nisam nijedno. Niti planiram ući u režim za stoku ako ne moram, a još manje se planiram testirati i plaćati još i to da bih ušao na je*enu tekmu, makar je to jedina stvar na ovom svijetu koja mi fali da nekamo idem. Ako sam odgledao svoju zadnju tekmu, tako je, kako je, kako bi rekao Dalić. A vi uživajte', poručio je navijač koji danas neće biti na maksimirskim tribinama.