kaotično ratno područje

Ujedinjeni narodi: Izrael sustavno blokira pristup humanitarnoj pomoći u Gazi

27.02.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Izraelske snage sustavno blokiraju pristup ljudima u Pojasu Gaze kojima treba humanitarna pomoć, otežavajući već ionako tešku zadaću dopreme te pomoći u kaotični ratno područje, upozorio je u utorak UN

Postalo je gotovo nemoguće provoditi medicinske evakuacije i dopremati pomoć na sjever Pojasa Gaze i sve teže na jug, rekao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke novinarima u Ženevi. Svi konvoji s pomoći predviđeni za sjever naišli su zadnjih tjedana na odbijanje izraelskih vlasti, a posljednji koji je dobio odobrenje bio je 23. siječnja, po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Čak i konvoji koji su dobili odobrenje izraelskih vlasti bili su nekoliko puta blokirani i napadnuti. Laerke je kao primjer naveo incident koji se dogodio u nedjelju kada je konvoj WHO-a i palestinskog Crvenog polumjeseca koji je trebao evakuirati pacijente iz opkoljene bolnice Al Amal u Han Junisu bio satima blokiran, a zaposlenici hitne pomoći uhićeni.

  • +5
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

'Unatoč prethodnoj koordinaciji s izraelskim vlastima za sve članove osoblja i vozila, izraelske snage blokirale su konvoj WHO-a nekoliko sati čim je napustio bolnicu. Izraelski vojnici prisilili su pacijente i osoblje da izađu iz vozila hitne pomoći i pripadnike medicinskog osoblja natjerali da se skinu', dodao je, precizirajući da je konvoj koji je prevozio 24 pacijenta bio blokiran sedam sati. Nakon toga uhićena su trojica članova palestinskog Crvenog polumjeseca premda su izraelske snage dobile njihove podatke unaprijed, dodao je, napominjući da je do sada pušten samo jedan od njih. 

'Nije riječ o izoliranom incidentu. Konvoji pomoći bili su napadnuti i pristup osobama kojima je potrebna pomoć sustavno im se onemogućuje', naglasio je Laerke.