SKANDAL U VELEPOSLANSTVU

Uhoda smijenjen, kazna i Kolindi Grabar Kitarović

09.03.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Ivan Šarić je tijekom obavijesnih razgovora u Zagrebu priznao neovlašteno snimanje obitelji veleposlanice, stoga je za njega zatražen žurni raskid radnog odnosa i daljnje sankcije, piše hrt.hr. No kažnjena će biti i veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović

Službeno nije potvrđeno koji su bili motivi takvog ponašanja, no navodno Grabar Kitarović nije Šariću produljila mandat u Washingtonu te se on pokušao osvetiti snimajući neovlašteno korištenje službenog vozila veleposlanstva.

A upravo će zbog toga biti kažnjena veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović. Naime, više od godinu i pol vozilo veleposlanstva korišteno je u privatne svrhe. Kakve će biti sankcije za veleposlanicu, bit će poznato najkasnije do sutra.

'Ako je netko mislio da radim nešto što nije u skladu sa zakonom, onda je trebao upozoriti mene, ili ako je mislio da ne može, onda je trebao upozoriti službe MVPEI-a', kazala je Grabar Kitarović. Izrazila je nadu 'da će istraga otkriti počinitelja i njegove motive'.

Hrvatski dio istrage dijelom će se obaviti u Zagrebu, dok je za američki dio nadležna tajna služba koja nadzire sigurnost stranih veleposlanstava u Washingtonu.

Kako se doznaje, američka tajna služba je pojačala nazočnost oko veleposlanstva RH u Aveniji Massachusetts 2343. u Washingtonu, o čemu svjedoči i podatak da su u subotu njezini agenti uklonili jedan automobil parkiran blizu veleposlanstva.

Na neovlaštenim snimkama supruga hrvatske veleposlanice, dok vodi djecu u školu i sastaje se s drugim diplomatima, bio je i jedan njemački diplomat, no s obzirom da on nije bio predmet interesa, njemačka obavještajna služba nije se uključila u istragu, doznaje se iz diplomatskih izvora, piše Hina.