UTAJA POREZA, PRANJE NOVCA

Uhićeno petero suradnika Deutsche Banka

12.12.2012 u 20:09

Bionic
Reading

Oko 500 policajaca u srijedu je sudjelovalo u pretrazi prostorija Deutsche Banka u nekoliko njemačkih gradova zbog sumnje u utaju poreza, pranje novca i pokušaje ometanja pravosuđa, a protiv pet suradnika banke izdan je uhidbeni nalog, objavili su njemački mediji

Po nalogu državnog odvjetništva u Frankfurtu na Majni pretražene su brojne prostorije Deutsche Banka i stanovi u Frankfurtu, Berlinu i Duesseldorfu. Za 25 suradnika banke postoji sumnja teške utaje poreza, pranje novca i pokušaja ometanja pravosuđa, priopćilo je državno odvjetništvo.

Protiv petero suradnika banke izdan je uhidbeni nalog, zbog sumnje u ometanje istrage.

Deutsche Bank je istodobno poručio da će surađivati s istražnim dijelima, prenio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Banka je, kako piše FAZ prenoseći informacije iz financijskih krugova, ove godine suspendirala petero suradnika zbog sumnje u umiješanost u ilegalne poslove, ali ih nije otpustila. List piše kako nije poznato jesu li tih petero i uhićeni iste osobe.

Ranije je bilo poznato da državno odvjetništvo vodi istragu protiv sedam bankara, i to samo zbog pomoći u utaji poreza u slučaju trgovine emisijama stakleničkih plinova. Istražitelji su krajem travnja 2010. pretražili 230 objekata u više europskih zemalja, uključujući i središnjicu Deutsche Bank u Frankfurtu. FAZ prenosi riječi državnog odvjetnika koji je izjavio da su tijekom istrage nastale nove sumnje.

Šest investicijskih bankara osuđeno je u prosincu 2011. u Frankfurtu zbog milijunske utaje poreza na zatvorske kazne između tri i sedam godina i deset mjeseci. Tijekom suđenja istraga je proširena i na sedam suradnika Deutsche Banka, i to zbog pomoći u utaji poreza. Sudac u tome postupku kritizirao je Deutsche Bank zbog njezine spremnosti na suradnju s optuženima i površnih priprema za suradnju, dok su istodobno druge banke odbijale surađivati s njima zbog manjka stručnosti i nedostatka iskustva.

Bankari su osuđeni zbog toga što su u više zemalja trgovali emisijama stakleničkih plinova bez obračuna poreza na promet, dok su istodobno u izvješćima poreznim vlastima navodili da su platili porez u milijunskim iznosima. Kako piše FAZ, trgovci emisijama navodno su djelovali kao međunarodna organizirana skupina.