AKCIJA KORMILO

Uhićeno 12 policajaca zbog muljaža s gorivom

24.06.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Pod sumnjom da su zlorabili položaj i ovlasti i krivotvorili isprave te tako oštetili državni proračun za oko 240.000 kuna danas je u Istražni centar Županijskog suda u Splitu sprovedeno 20 osoba, među kojima su djelatnici INA-e i Postaje pomorske policije te odgovorna osoba iz splitske Lučke kapetanije

Protiv još 11 osoba za ista kaznena djela prijava će biti podnesena redovitim putem, rečeno je na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU).

U operativnoj akciji pod kodnim imenom "Kormilo", koja je trajala šest mjeseci, osim iz toga PU-a sudjelovali su policajci iz dubrovačko-neretvanske i šibensko-kninske policijske uprave te djelatnici USKOK-a i Uprave kriminalističke policije MUP-a.

Kako je rečeno, prijavljeno je 12 policajaca, od kojih je sedam privedeno: četvorica zapovjednika službenih policijskih plovila Sveti Mihovil, Sveti Jure, Hitri i Zvir, dva upravitelja stroja i jedan policijski mornar.

Privođenje osumnjičevih u akciji 'Kormilo'

Riječ je, piše Slobodna Dalmacija, o Splićanima Vedranu Bukovcu (42), Renatu Kokanu (39), Miroslavu Slaviću (49) i Branku Iviću (42), zatim upravitelji stroja Goranu Staniću (39) i Ivi Tudoru (37), te mornaru Marijanu Toliću (30).

Još petorici osumnjičenih mornara prijave za zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava slijede redovnim putem.

Iz Ine je u Istražni centar privedeno 12 osoba: Zvonko Žuvela (36) i Kuzma Bačić (30) iz Vela Luke, Ivan Katić (43) iz Solina i Vladimir Vlak (46) sa Šolte, te Hrvatin Medak (33) iz Ploča kod kojeg je pronađeno i više komada streljiva, 80 g. crnog baruta, 240 g. eksploziva i 18,2 grama marihuane.

Iz Ploča je priveden Ivica Alajbeg (44), Šoltani Luka Varvodić (22) i Slaven Konforta (24), Tomislav Plenković (35) iz Bola, Ivo Kraljević (23) sa Brača, Splićanin Ivo Martinović (30) i Josko Židić (30) iz Makarske.

Dva djelatnika Ine, dva ribara i vlasnica privatnih apartmana u VelojLuci koja je izdavala dvojici policajaca fiktivne račune za noćenja, tegrađanin koji je uzimao povoljnije gorivo bez računa, prijavljeni suredovnim putem.

Iz Lučke kapetanije Split je priveden samo zapovjednik jednog broda, ing., Dmitar Radun (45) koji prebiva u Trogiru.
Po riječima zamjenika načelnika PU-a Ante Gudelja od 20 privedenih šest policajaca osumnjičeno je da su zajedno s 14 djelatnika INA-e ulijevali gorivo u službena policijska plovila, prikazujući u računima da su ulili veće količine goriva od stvarnih. Krivotvorene račune su zatim dostavljali u postaju na upis i obračun, a razliku u novcu dijelili između sebe.

Osim toga osumnjičeni su da su u službena plovila umjesto dizela i eurodizela ulijevali plavi dizel koji je namijenjen samo poljoprivrednicima i ribarima, a uz to mu je cijena upola niža, pa su i tu dijelili razliku.

Uz to, policajci su, kazao je Gudelj zaplijenili talijansku koćaricu s većom količinom ribe koju su potom prodali i novac podijelili.