MINISTARSTVO IM DUGUJE LOVU

Uhićenje pomorskih policajaca osveta je MUP-a?

26.06.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Među kolegama 12 pomorskih policajaca, koji su osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti te makinacije s benzinom, zaplijenjenom ribom i dnevnicama, kruži priča da je cijeli slučaj osveta MUP-a policajcima koji su tužili Ministarstvo tražeći novac koji im pripada na osnovi neisplaćenih prekovremenih sati

Riječ je o dosta velikim iznosima, otprilike o 150 tisuća kuna plus kamate po pojedinom policajcu, i to samo za tri godine rada. Samo, primjerice, šibenskoj pomorskoj policiji MUP bi trebao isplatiti oko tri milijuna kuna za trogodišnje razdoblje. A tužbe se odnose na zadnjih šest godina. Pomorski policajci su uvjereni da je to pravi razlog zašto se odvijala akcija 'Kormilo', piše Slobodna Dalmacija. Pitaju se i je li moguće da je taj netko tko je 'otkucao' kako se sve odvija, ustvari to napravio u zamjenu za neometanu isplatu tražene naknade.

'Navodno su kolege iz Splita bili revoltirani time što se taj problem ne rješava, pa su se odlučili ‘naplatiti’ na drugi način. Problem je i što je taj novac isplaćivan na razini MUP-a, no Pomorska policija nije dobila ništa. Činjenica je da su svi u Splitu podigli tužbe protiv MUP-a. A sada njih 12 to sigurno neće dobiti, nego će dobiti otkaz. Sad računajte, 12 puta prosječno 150 tisuća kuna ispada oko milijun i 800 tisuća kuna. A di su još kamate? Velik je to novac', objašnjava izvor Slobodne Dalmacije, dodajući kako je problem što odgovorni u MUP-u nikako da shvate da se taj problem mora riješiti.

Operativnom akcijom 'Kormilo' ukupno 31 osoba sumnjičise za lažiranje računa za gorivo te dijeljenje ukupne 'zarade' od nekih 240tisuća kuna, kao i za prisvajanje veće količine ulova oduzetog ribarima.Pritvoreno je 11 osumnjičenih.

Pritvorena su četiri zapovjednika plovila: Vedran Bukovac (42), Renato Kokan (39), Miroslav Slavić (49) i Branko Ivić (44) te upravitelji stroja Goran Stanić (39) i Ivo Tudor (37). Od zaposlenika Ine, iza rešetaka su smješteni: Vladimir Vlak (46), Zvonko Žuvela (36), Ivan Katić (53), Kuzma Bačić (30) te zaposlenik Lučke kapetanije Dmitar Radun (45).

Odvjetnik Željko Lubina, koji brani Vladimira Vlaka, očekujući da istražni sudac donese odluku o pritvoru zajedno je s Vlakom odšetao u trajektnu luku. Naime, policijsko zadržavanje isteklo je u četvrtak u 13 sati, a rješenje je doneseno nakon toga, pa se takav postupak osumnjičenoga zakonski ne može sankcionirati niti se smatra bijegom.

No kako nam je neslužbeno pojašnjeno, sasvim je uobičajeno i normalno u sudskom hodniku pričekati na meritornu odluku i ne udaljavati se iz zgrade. Nakon što je, nakon nekoliko minuta, i formalno donesena odluka o pritvoru, po osumnjičenog Vlaka policajci su morali na trajekt za Šoltu, na koji se već ukrcao.