TERORISTIČKI NAPAD

Uhićen vozač kamiona u Stockholmu

08.04.2017 u 09:13

Bionic
Reading

Muškarac osumnjičen za "ubojstva terorističkog karaktera", uhićen nakon krvavog napada kamionom koji je posijao užas u Stockholmu, najvjerojatnije je vozio kamion, obavio je u subotu glasnogovornik švedske policije

"Vjerujemo da je uhićeni muškarac počinitelj napada", rekao je glasnogovornik Lars Bystrom. Švedski mediji javili su da je riječ o 39-godišnjem Uzbekistancu, simpatizeru Islamske države. On je smješten u pritvor u Stockholmu, dan nakon krvavog napada u glavnom gradu Švedske u kojemu su poginule četiri, a ozlijeđeno je 15 osoba.

Vozilo usmjereno u srce velikog grada koje udara u prolaznike i iza sebe ostavlja povorku unakaženih tijela: napad podsjeća na način djelovanja u napadima u Nici, Berlinu i Londonu, tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Za napad u Stockholmu zasad nitko nije preuzeo odgovornost.

"Teror je pogodio središte grada", piše u subotu dnevnik Dagens Nyheter, objavivši na naslovnici fotografiju kamiona zabijena u izlog velike trgovine nakon ubojitog pohoda.

Najnoviji podaci spasilačkih službi govore od četvero mrtvih i 15 ozlijeđenih, među kojima nekoliko djece. Devet ozlijeđenih u teškom je stanju.

"Švedska je napadnuta", kazao je švedski premijer Stefan Lofven. "Sve upućuje na atentat", dodao je on. Vrativši se hitno u Stockholm, socijaldemokratski čelnik položio je tijekom večeri stručak crvenih ruža nekoliko koraka od mjesta tragedije.

Što se tiče istrage, policija objavljuje samo minimum informacija ali je tužiteljstvo rano ujutro u subotu objavilo pritvaranje muškarca osumnjičena za "ubojstva terorističkog karaktera", kazala je glasnogovornica Karin Rosander.

Švedski kod kaznenog postupka predviđa više stupnjeva sumnje te se muškarca ispituje u najvišem režimu sumnje, istaknula je ona.

Priveden je u petak navečer u Marsti, gradiću na sjeveru stockholmske aglomeracije i po dnevniku Aftonbladetu radi se o 39-godišnjem Uzbekistancu, simpatizeru Islamske države.

Tužiteljstvo nije iznijelo detalje o njegovu identitetu ali opis odgovara osobi snimljenoj na licu mjesta i u vrijeme napada, odjevenoj u jaknu s crnom kapuljačom za kojom je izdana tjeralica.

Još je jedan muškarac priveden kasnije tijekom večeri u predgrađu glavnog grada. Policijski izvori koje citira javna televizija SVT govore o mogućoj "povezanosti" između dva muškaraca.

Napad je izveden dostavnim kamionom koji se zabio u prolaznike u petak popodne u najprometnijoj pješačkoj ulici u gradu, Drottninggatan.

U Švedskoj je dosad atentat izveden samo jednom kad je u prosincu 2010. muškarac izveo samoubilački napad bombom u istoj pješačkoj ulici u Stockholmu. Samo je lakše ozlijedio prolaznike.