PREVARE S LEASINGOM

Uhićeni i djelatnici Auto kuće Zadar

22.12.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Gotovo dva mjeseca nakon uhićenja Ante Kurtovića (29), glavnog osumnjičenika u prevari leasingom, u utorak su u istražni centar Županijskog suda u Zadru privedene još dvije ključne osobe vezane uz zadarsku prevaru godine

Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju te krivotvorili službene isprave, dežurnom istražnom sucu privedeni su direktor prodaje Auto kuće Zadar dipl. oec. Dejan Pupovac (33) i djelatnik iste auto kuće iz tima za financiranje i audi prodaju dipl. ing. Niko Lisica (32).

Utvrđena je osnovana sumnja da su dvojica počinitelja u svojstvu odgovornih osoba Auto kuće Zadar, na poticaj Ante Kurtovića i uz pomoć Marina Miškovića (36), pomorca iz Zadra, s ciljem da pribave protupravnu imovinsku korist svom poduzeću, sačinili lažne poslovne isprave.

Njima su lažno prikazivali svoje poduzeće kao vlasnika i dobavljača vozila kao predmeta leasinga, čime su dvije leasing kuće naveli da sa 36-godišnjakom zaključe ugovor o leasingu i isplate im kupoprodajnu cijenu vozila u ukupnom iznosu od preko 1.076,000 kuna - rečeno je u zadarskoj policiji koja je od Kurtovićeva uhićenja, 2. studenoga, saslušala ukupno 45 oštećenih prevarom kojom je zasad obuhvaćeno ukupno 57 vozila i 11 brodova, stanovi i krediti.

Iako se nakon uhićenja mladog Kurtovića u javnosti spekuliralo da je glavni dobavljač automobila za leasing, auto kuća Zadar, njezin direktor dipl. iur. Milan Rajlić tada je tvrdio da ne zna o čemu se radi te da Antu Kurtovića nikad nije vidio.
U utrorak nije bio dostupan za novinare, a o poslovanju auto kuće Zadar privedeni Pupovac, koji je prijateljevao s Kurtovićem i koji ga je navodno bio doveo da radi honorarno u istoj auto kući, u rujnu je u razgovoru za jedne lokalne zadarske novine kazao kako im unatoč recesiji i teškim financijskim prilikama poslovanje u auto kući Zadar dobro ide.

Dvadesetosmogodišnji Zadranin pet je godina posredovao u kupnji automobila, brodova i stanova na način da ih je prodavao za gotovinu upola manju od stvarne cijene, a iste je dizao na leasing kod nekoliko banaka zadužujući ih na imena rodbine i prijatelja.

Prvih godina rate je uredno plaćao, no ubrzo je upao u finacijske probleme zbog kojih je prestao plaćati rate za leasing te se potom zadužio i kod kamatara plaćajući im goleme kamate.

Priča je u javnost procurila nakon što je leasing kuća zbog neplaćenih rata započela pljenidbu automobila, brodova i stanova, a prvih 10-ak osoba koje su policiji prijavile prevaru optužilo je upravo 28-godišnjaka za posredovanje pri kupnji, piše Večernji.hr.