Iva Petanjek

Uhićena stečajna upraviteljica: Oni su navikli živjeti da imaju sve!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 20.02.2021 12:28
  • Objavljeno 20.02.2021 u 12:25
Iva Petanjek

Iva Petanjek

Izvor: Screenshot / Autor: Facebook

Stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjek, njezin otac Branko Petanjek također dugogodišnji stečajni upravitelj i vještak, uveo je u posao sa stečajevima. Godinama su surađivali, no u posljednje vrijeme, prije nego što su oboje uhićeni u velikoj USKOK-ovoj akciji, nisu bili u dobrim odnosima. Priznala je to u jednom od razgovora koje su istražitelji snimili prisluškujući nju i ostale osumnjičene u ovoj aferi, piše Telegram

Blisko je surađivala i sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem s kojim se, kao i sa svojim ocem Brankom, u ovom času nalazi iza zidova istražnog zatvora u Zagrebu. USKOK ih sve sumnjiči da su od 2009. preko stečajeva više firmi izvukli oko 30 milijuna kuna. Novac su dijelili među sobom, te s onima koji su im u prikrivanju nezakonitih sredstava pomagali, piše Telegram.

Iz javno dostupnih podataka stečajne upraviteljice očito je da je voljela luksuz. Tako je na društvenim mrežama objavila niz fotografija s egzotičnih putovanja, u skupoj odjeći i luksuznim automobilima.

Sudac Kovačić i stečajna upraviteljica često su se sastajali na raznim mjestima

Kako se bližio trenutak uhićenja Iva Petanjek bila je, kao uostalom i sam sudac Kovačić, sve nervoznija. Zato čak vlasnicu jedne od tvrtki preko koje su, kako se sumnja, prali izvučeni novac, upozorava da joj sudac “poručuje da ga iz sigurnosnih razloga ne zove”.

Nervoza se može čuti i iz razgovora s prijateljicom, inače sudskom tumačicom za engleski i njemački jezik. Njoj opisuje sastanke sa sucem u svom uredu. “Na tim sastancima nije smjelo biti drugih osoba”, priča joj. Istražitelji su utvrdili da su se sudac Kovačić i stečajna upraviteljica često sastajali i to na raznim mjestima od njezinog ureda, njegove vikendice, restorana…. Pratili su ih i snimali od rujna prošle godine, piše Telegram.

U stečajnom postupku građevinske tvrtke Tempo lažirala milijun kuna vrijedne zaštitarske usluge

“Pričali smo o troškovima koje u izvješću moramo izmisliti”, objašnjavala je 10. veljače ove godine Iva Petanjek prijateljici. Je li tim riječima potvrdila da su ona i sudac novac izvlačili fingiravši troškove stečajnog postupka, bit će utvrđeno u nastavku procesa. Ona za sada krivnju negira, dok je sudac sve priznao.

  • +6
  • +3

Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije u zgradu USKOK-a

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

USKOK za sada tvrdi da je u stečajnom postupku građevinske tvrtke Tempo lažirala milijun kuna vrijedne zaštitarske usluge, dok je iz stečajne mase Generalturista naplatila oko 600 tisuća kuna vlastite nagrade iako nikakve posebne radnje, prema dostupnoj dokumentaciji, nije poduzimala. Sudac Kovačić ipak je sve te fakture odobrio.

Otkriveno je i da su još u siječnju ove godine ona i sudac s računa Generalturista izvukli 501 tisuću kuna. Dio je isplaćen tvrtki Dot pot, a dio na račun Confirmo eco d.o.o. Obje su u vlasništvu stečajne upraviteljice Petanjek.

Nakon toga se svojoj prijateljici požalila: “On još toliko toga želi da se napravi. Ne znam kako misli to završiti”. Prijateljica primjećuje: “Pa privodi se sve kraju”.

“Pa privodi se, al’ nemaš ti pojma kakve on ideje sve ima i kaj sve treba još napraviti”, objašnjava dalje stečajna upraviteljica dok ju istražitelji prisluškuju.

Sporne kartice za gorivo

Snimljen je tako i razgovor u kojem je opisivala kakve je sve troškove Udruge Piko knjižila. Riječ je o udruzi koju je osnovao Patrik Kovačić, sin uhićenog suca, a služila je, sumnja se, za pranje nezakonito izvučenog novca stečajnih dužnika.

“Došla je i kartica za gorivo. Imaju ih pet. Ne znam tko sve to koristi. Ja neću točiti na tu karticu jer ne znam kako ću to opravdati”, žali se ponovno prijateljici i dodaje: “A znaš odakle su novci”.

Prijateljica izražava nadu da će sve za tri-četiri mjeseca završiti, na što Iva Petanjek kaže: “Znaš ti kaj može u ta tri-četiri mjeseca biti. Svega…”. “Valjda neće ako nije do sada”, uvjerava ju prijateljica. Ipak, uslijedilo je uhićenje, piše Telegram

'Oni su navikli živjeti da imaju sve'

U tom istom razgovoru stečajna upraviteljica prijateljici je rekla da su “oni navikli živjeti tako da imaju sve”, ali i da se sve može otopiti. Istražitelji vjeruju da je pričala o sucu i njegovoj obitelji. Dan nakon tog razgovora pronašla je i šestu karticu za gorivo.

USKOK je uvjeren da je snimio i razgovore iz kojih proizlazi da je Patrik Kovačić sve svoje račune donosio stečajnoj upraviteljici da ih plati iz sredstava nekog stečajnog dužnika. Zapravo je ona te troškove naplaćivala preko jedne od svojih firmi, a Patrik joj je krajem prošle godine obećao da je to zadnji račun u toj godini.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!