CRNA GORA

Uhićen Svetozar Marović

17.12.2015 u 15:14

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši crnogorski državni dužnosnik Svetozar Marović uhićen je u četvrtak u Podgorici zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, poticanje i sudjelovanje u malverzacijama pri kupovini zemljišta u Budvi te mu je odredilo pritvor od 72 sata

Marović, predsjednik Političkog savjeta DPS-a, na čijem je čelu premijer Milo Đukanović, prije osamostaljenja Crne Gore bio je i predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Marović je uhićen po nalogu specijalnog državnog tužitelja, a u priopćenju o tome navodi se kako je lišen slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja "poticanjem izvršenim na organiziran način“.
Tužiteljstvo je uz Marovića pokrenulo postupak protiv više osoba pod sumnjom da su sudjelovali u preprodajama zemljišta čime su oštetili grad Budvu za 1.400.000 eura .

Na saslušanju kod specijalnog državnog tužitelja Marović je negirao krivicu koja mu se stavlja na teret. Unatoč tome, određeno mu je zadržavanje u pritvoru, koje može trajati do 72 sata, do kada će biti donesena odluka hoće li mu se pritvor produžiti ili će mu biti dopušteno braniti se sa slobode.

U pritvoru se već nalaze skoro cijela Marovićeva obitelj, sin Miloš, brat Dragan Marović, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe punice Dragice Popović.

Marovićev odvjetnik Zdravko Begović rekao je novinarima da je njegov klijent saslušan u vezi s budvanskim slučajevima i da je, negirajući krivicu, kazao da nije imao bilo kakvih službenih ovlaštenja biti nadređen osobama koje su sudjelovale u inkriminiranim radnjama.

Crnogorsko tužiteljstvo je ranije objavilo da vodi istragu protiv skupine Budvana koji su nanijeli toj općini višemilijunsku štetu te da se očekuje uhićenje šefa te kriminalne skupine, ne precizirajući o kome se radi.