TRAŽIO 250.000 EURA

Uhićen pomoćnik ministra branitelja

28.12.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra branitelja Predraga Matića, Dinko Mikulić uhićen je zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita u iznosu od 250.000 eura

HTV: Mikulić je mito tražio od Stanoinga

HTV-ov Dnevnik3 javlja da je Mikulić mito tražio od varaždinske tvrtke Stanoing. Tvrtka je danas u milijunskim dugovima, a direktor Stanoinga Eduard Brumen uhićen je zbog sumnje da je kao upravitelj stotina zgrada izvlačio novac iz stambenih pričuva.

Dinko Mikulić 12 godina radi u Ministarstvu branitelja, gdje ga je 2000. doveo tadašnji Račanov ministar Ivica Pančić. Prethodno je radio na rukovodećoj poziciji u Konzumu. Aktualni ministar Predrag Matić mandat mu je produžio 2012. te je upravo stoga izrazio odlučnost da se cijeli slučaj istraži do zadnjeg detalja.

'Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo da utvrdi istraga, ali želim u ime Vlade na načelnoj razini najoštrije osuditi svako nečasno ponašanje, a osobito koruptivno', rekao je ministar.

'Nebitno je tko su i što su ti ljudi. Slučaj se mora raščistiti do kraja. Ova akcija u koju je Ministarstvo branitelja uključeno od samog početka poklapa se i s objavom Registra branitelja i našom željom da se raščisti sve ono što je sveto – Domovinski rat, od nečasnih radnji, da se odvoji žito od kukolja', istaknuo je Matić.

Također je napomenuo kako će se istragom utvrditi radi li se ovdje o pojedinačnom slučaju ili organiziranom kriminalu. No bez ikakve dvojbe, dodao je Matić, riječ je o jednom od najgnjusnijih slučajeva zlouporabe položaja hrvatskih branitelja invalida.

Prema njegovim riječima, uhićenom Mikuliću slijedi suspenzija, a koliko je akcija trajala i je li u nju bilo uključeno još koje ministarstvo, Matić nije htio odgovoriti, već je za sva dodatna pitanja novinare uputio na Uskok.

Dodao je da je u tu, po njegovim riječima, složenu i dugotrajnu istragu USKOK-a Ministarstvo branitelja bilo aktivno uključeno i da je tijesno surađivalo s tijelima progona.

Uhićeni dužnosnik imenovan je za pomoćnika ministra branitelja 2005.

Uskok Mikulića sumnjiči da je od 2005. do prosinca ove godine tražio ukupno 250.000 eura mita od šefova i vlasnika građevinske tvrtke iz Varaždina, dok im je on zauzvrat pomogao da budu odabrani kao prodavatelji stanova za branitelje, i to 'mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva'.


Mikuliću je prilikom kupnje stanova za 2005. i 2006. od člana Uprave i suvlasnika varaždinske tvrtke isplaćeno 50.000 eura. Potom je tijekom 2008. osumnjičenik zatražio isplatu 100.000 eura te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi RH o potrebi kupnje stanova od navedenog društva.

Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. osumnjičeni dužnosnik Ministarstva je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, osumnjičenik je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi.