MINISTAR POTVRDIO

Uhićen muškarac koji je krijumčario migrante i napao policajce kod Srba

01.06.2018 u 19:09

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak da je hrvatska policija uhitila osobu koja je bila u bijegu a za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba

'Prema zadnjim informacijama s terena policija je uhitila osobu za koju se sumnja da je krijumčar, odnosno počinitelj ovih kaznenih djela. U ovom trenutku ne mogu više reći samo da je uhićen u Hrvatskoj i da ga je uhitila hrvatska policija', rekao je ministar Božinović gostujući u emisiji RTL Danas. Više informacija o današnjem uhićenju nije mogao iznijeti.

U zadarskoj Policijskoj upravi doznaje se osumnjičeni uhićen na širem zadarskom području.

'U petak kasno poslijepodne, na širem zadarskom području, uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči da je u srijedu navečer na predjelu Raštele kod Srba pokušao u kombiju austrijskih registarskih oznaka prokrijumčariti 29 migranata, državljana Iraka i Afganistana. Muškarac je na obradi u Policijskoj upravi zadarskoj", rekao je za Hinu glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

U srijedu je policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila furgon s austrijskim tablicama u kojem je krijumčar prevozio 29 migranata iz Iraka i Afganistana u Hrvatsku. Među migrantima bilo je i 15-oro djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo. Stao je tek kada je zapucano, iskočio iz vozila i pobjegao.

Ministar Božinović je za RTL istaknuo da policajci u srijedu nisu mogli znati da pucaju na kamion pun ljudi te da su postupali prema standardnim procedurama.

'U tijeku je kriminalistička obrada i tek ćemo vidjeti što će izvidi pokazati', rekao je Božinović odgovarajući na pitanje novinara RTL, gdje je krijumčar uopće pokupio migrante i je li se zna koliko su mu oni za to platili. Naglasio je kako policija nije mogla znati da se u kombiju nalaze migranti i da je bilo teško drugačije reagirati.

'Pa kako su mogli znati, bio je to zatvoren furgon, a policija je djelovala prema pravilima struke i sukladno svim operativnim postupcima, napomenuo je dodavši kako su, onoga trenutka zapucali kad su službenici shvatili da im je život ugrožen. Podsjetio je kako je napravljena interna istraga u kojoj su, s jedne strane za nju bili nadležni načelnik PU zadarske, a istovremeno je glavni ravnatelj policije na teren poslao stručni tim kojeg čine predstavnici samog Ravnateljstva, Centra za kriminalističko vještačenje i Unutarnje kontrole. Oni su, naglasio je, utvrdili da je policija postupila opravdano i u skladu sa zakonom.

Ocijenio je kako je sve to stvar trenutka koji se odigrao u nekoliko sekunda. 'Ovakav slučaj još nismo imali u Hrvatskoj', rekao je dodavši kako je krijumčar ljudima na ovakav način ugrozio život policajca te da je na migrantskoj tragediji želio zaraditi novce.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetio je kako do sada nije bilo takvih incidentnih situacija te ocijenio kako policija iz ovoga slučaja može naučiti da se ponašanje krujumčara može okarakterizirati nasilnim. U budućnosti će se policija prilagođavati ovakvim situacijama, istaknuo je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Nije isključio mogućnost da roditelji ozlijeđene djece pokrenu pravni postupak protiv policajaca koji su pucali u njih. 'To je teoretski moguće, međutim ja sam siguran da je naša istraga pokazala relevantne činjenice koje će biti teško oboriti', poručio je Božinović.

Upitan je li Hrvatska spremna na veliki migrantski val, odgovorio je kako Hrvatska radi sve što je potrebno. 'Mi smo pokrenuli vrlo jaku diplomatsku aktivnost, a još prije tri mjeseca sam osobno povjereniku za migracije sugerirao da je moguć ovakav scenarij i da se otvaraju neke nove rute', napomenuo je Božinović dodavši kako će se u sljedećeih desetak dana sastati s crnogorskim i albanskim kolegama jer je vrlo važno imati suradnju s policijom u susjedstvu.

Istaknuo je kako se radi o globalnom problemu te ocijenio kako države koje su podigle žicu na granicama nisu zaustavili migracije. 'To nisu uspjeli ni Slovenci ni Mađari, ali činjenica je da su se stvari promijenile u odnosu na 2015.', rekao je dodavši kako su tada migranti de facto bili pozivani u Austriju, Njemačku ili Švedsku. Sad je, smatra, situacija drugačija, a Hrvatska je to predvidjela.