POLICIJA PRIVODI POLICIJU

Uhićen Milinovićev kum, bivši šef ličke policije

Bionic
Reading

Bivši načelnik Policijske uprave ličko-senjske Željko Jurković i još dvije osobe uhićene su u četvrtak u Gospiću u najnovijoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji, doznaje se od izvora bliskog istrazi. Uz Jurkovića uhićena je njegova bivša tajnica te još jedan policijski službenik. Svi su u četvrtak privedeni u Zagreb. Bivšu tajnicu i policijskog službenika već su ispitali uskokovi istražitelji, a nakon toga privedeni su pritvorskom nadzorniku

Jurković bi u sjedištu USKOK-a trebao biti ispitan sutra ujutro, doznaje se od istog izvora koji je želio ostati neimenovan.

U slučaju da USKOK zatraži istražni zatvor za nekoga od uhićenih sutra bi se na zagrebačkom Županijskom sudu održalo ročište pred sucem istrage. Neslužbeno se doznaje da se troje osumnjičenih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti 'teške' gotovo milijun kuna, dijelom i malverzacijama oko lažnih prekovremenih sati.

Osim potvrde da se provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba, među kojima i djelatnim policajcima, u PU ličko-senjskoj nije se moglo ništa doznati, a i u USKOK-u šute o najnovijoj antikorupcijskoj akciji.

Neki mediji nagađaju da je među uhićenima i policijski načelnik za kadrovske i upravne poslove te da se osumnjičene tereti za malverzacije s prekovremenim satima zbog čega je oštećen MUP-ov proračun.

Jurković je na čelu PU ličko-senjske bio osam godina.

Diplomirani novinar Jurković je na čelu PU Ličko senjske proveo osam godina i u više je navrata optuživan za jake veze s vladajućim HDZ-om, na čijim se predizbornim skupovima pojavljivao u vrijeme dok je bio načelnik.

Prije tri godine, podsjeća Novi list, Jurković se našao u središtu medijske afere zbog mešetarenja stanom kupljenim za 'sitan novac' od Grada Gospića. Stan površine 70 kvadrata u Kaniškoj ulici, Grad mu je 2006. godine u mandatu gradonačelnika Milana Kolića prodao za svega 120 tisuća kuna, a povlaštenu cijenu dobio je unatoč tome što je živio u obiteljskoj kući i imao riješeno stambeno pitanje.

U jeftino kupljenom stanu navodno nije živio niti dana, jer mu je, kako je sam tumačio 'bio previsoko na četvrtom katu'. No 2010. godine ga je preko agencije ponudio na prodaju za višestruko viši iznos - od čak pola milijuna kuna.