FRANCUSKA ČISTI ISLAMISTE

Uhapšen vođa naoružanih 'Konjanika ponosa'!

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 30.03.2012 13:07
  • Objavljeno 30.03.2012 u 12:25
Claude Gueant

Claude Gueant

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Među uhićenim osobama u jutarnjoj akciji francuske policije je i vođa skupine Forsane Alizza, Mohamed Achamlane. Grupu, čije ime znači 'konjanici ponosa', raspustio je u veljači ministar unutarnjih poslova Claude Guéant. Svoju odluku obrazložio je rekavši da se radi o naoružanoj skupini

Nadalje, ministar je objasnio da skupina ugrožava načela republike, da joj je islamski zakon nadređen francuskom zakonu te da se protivi odredbama koje zabranjuju nošenje burke i nikaba. Le Monde podsjeća da se skupina u javnosti istaknula s nekoliko zvučnih istupa, kada su pozivali na spaljivanje kaznenog zakona, u kojem 'nijedna odredba ne štiti muslimane'.

Pridružili su se i ultrakatoličkim skupinama u pariškim prosvjedima protiv navodno blasfemične kazališne predstave Romea Castellucija. Nakon uhićenja pred McDonaldsom u Limogesu 2010., kojeg optužuju da služi Izraelu, članovi su izvikivali 'Allah Akbar' ('Alah je najveći').

Mohamed Achamlane, koji tvrdi 'da nema straha ni od sudaca, no od policije ni od koga', sebe naziva Abou Hamza (prema imenu ujaka proroka Muhameda), tvrdi da skupina broji više stotina militanata.

Specijalisti radije govore o bitno manjoj skupini pobornika. Nacionalno vijeće muslimanske religije tvrdi da se radi o 'marginalnoj i sitnoj skupini' koju 'čine mladi koji izvode spektakularne medijski popraćene akcije'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi