LE MONDE KRITIZIRA

'Ugrozit ćete Kopački rit!'

05.07.2012 u 22:26

Bionic
Reading

Francuski Le Monde kritizira Hrvatsku - regulacijom 53 kilometra Dunava dovest će se u pitanje projekt europske Amazone i ugroziti Kopački rit. Na to upozoravaju i nevladine udruge za zaštitu prirode, pokušavajući osporiti studiju utjecaja na okoliš, prenosi HRT

Državne institucije tvrde, pak, da je regulacija neizbježna jer je Hrvatska obvezna osigurati plovnost, gaz od 2,5 m najmanje 300 dana u godini, od granice do ušća Drave u Dunav.

Zbog toga je lani došlo do troška preko šest milijuna eura, potvrdio je ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk, javlja HRT.

Europska komisija studiju je ocijenila negativno. Ministarstvo okoliša smatra da bi 74 zahvata na Dunavu dovela svježu vodu s kisikom u Kopački rit. Nevladine udruge ostaju, pak, pri tome da će se tim projektom močvara ugušiti.

Kopački rit ima jednaku prirodnu vrijednost, kao što Dubrovnik ima kulturnu, te bi se tako prema njemu trebalo i odnositi, štititi ga i ponositi se tim područjem jedinstvene prirodne ljepote i važnosti, naglasio je prije desetak dana Arno Mohl, voditelj projekta Zaštita europske linije života, koji WWF (Svjetska organizacije za zaštitu prirode) provodi s partnerima, nevladinim organizacijama Zeleni Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Euronatur.

Mađarska, čiji bi dio prekograničnog rezervata, zajedno s hrvatskim, već idućeg mjeseca trebao biti proglašen UNESCO-ovom baštinom, nedavno je zaustavila projekte regulacije rijeka. WWF traži od hrvatske Vlade da slijedi odluke svojih kolega i odlučno odbaci regulaciju Dunava.

Ako Hrvatska godinu dana prije ulaska u EU shvaća ozbiljno zakone Europske unije, novi ministar Mihael Zmajlović mora odmah odbaciti projekt regulacije Dunava, naglasio je Mohl.

Novinari iz devet europskih zemalja posjetili su prošloga mjeseca Kopački rit. Uvjerili su se da se Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav mora očuvati i ostati netaknut. WWF je dvadesetak novinara proveo Parkom prirode, upozorivši na problem koji bi se dogodio planiranom regulacijom Dunava: kolonije kormorana ili parovi orla štekavca time bi izgubili staništa.