show me the numbers

Ugovor o razvodu je na stolu, a Theresa May na mukama: Hoće li ga progurati kroz parlament?

27.11.2018 u 09:55

Bionic
Reading

Iako su se Theresa May i čelnici 27 zemalja Europske unije tijekom vikenda, nakon dugo natezanja, konačno uspjeli dogovoriti oko nacrta ugovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, tek predstoji obaviti teži dio posla. Nitko ne vjeruje da će May uspjeti progurati sporazum kroz parlament. Ako se to dogodi, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija suočit će se s raspletom koji su najmanje željeli, razlazom bez dogovora

Štoviše, brojke iz dana u dan po May stoje sve gore, a ne bolje. U parlamentu koji broji 650 zastupničkih mjesta sadašnji saziv ima 316 konzervativnih zastupnika, 313 oporbenjaka i 10 zastupnika iz reda sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja osigurava većinu vladi.

Iako u Donjem domu ima 650 mjesta, sedam zastupnika iz sjevernoirske stranke Sinn Fein ne sudjeluje, a prema pravilima, predsjednik i njegovih troje zastupnika ne glasaju, tako da se 639 zastupnika smatra aktivnima, što znači da bilo koja vlada treba 320 glasova za apsolutnu većinu.

Kako May vodi koalicijsku vladu s tankom većinom, svaki je glas važan. Iznimnu netrpeljivost prema dogovoru pokazuju i konzervativci i laburisti. May se suočava s pobunom u svojim redovima s dvije strane: jedna dolazi od konzervativaca koji podržavaju Brexit i misle da je napravila previše kompromisa u pregovorima s EU-om, a drugi napadi dolaze od onih koji se protive Brexitu.

Najžešće spram May nastupaju tvrdi pobornici Brexita okupljeni oko Europske istraživačke skupine (ERG) i predvođeni Jacobom Rees-Moggom. No veličinu skupine teško je izbrojati jer je raznorodna, ali Guardian pretpostavlja da im se snaga kreće od minimalno nešto manje od 40 do 80 plus zastupnika. May je od samog početka svjesna da će ova skupina pokrenuti pobunu protiv bilo kakvog plana povlačenja iz EU-a. Stoga je osnovna strategija bila očekivanu pobunu pokušati svesti na najmanju moguću mjeru i potom deficit ruku iz vlastitih redova popuniti glasovima zastupnika iz drugih stranaka.

No zadatak je postao teži kada je ERG krenuo s kampanjom prikupljanja potpisa za njenom smjenom. Međutim za sada nisu uspjeli prikupiti potrebnih 48 pisama, tako da premijerka može privremeno odahnuti.

May bi se mogla naći u problemu i ako neki od torijevaca koji su se zalagali za ostanak u EU odbiju podržati sporazum samo kako bi iz kaosa koji bi nakon toga mogao nastati lobirali za novi referendum.

  • +5
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nadalje, šefica DUP-a Arlene Foster eksplicitno je izjavila u subotu da njena stranka neće podržati plan te da će biti protiv, a ne tek suzdržani. To je 10 ruku manje.

Tijekom jeseni konzervativci su vjerovali da May može provući sporazum kroz parlament uz pomoć laburističkih pobunjenika. U optimističnoj verziji računali su i na do 30 njih koji bi mogli otkazati poslušnost Jeremyju Corbynu, šefu laburista koji je već najavio da ta stranka neće podržati plan izlaska iz Europske unije.

May i njeni najbliži suradnici računali su da će plan podržati manja grupa laburističkih zastupnika koji su za Brexit. Vjerovali su da će ti pobornici Brexita radije podržati sporazum o izlasku nego ga blokirati, a nadali su se i da će neki od stranačkih centrista prije glasati za plan nego da dopuste da zemlja uđe u ekonomsku neizvjesnost izlaska bez sporazuma. Za sada takvi planovi padaju u vodu jer se laburisti redom izjašnjavaju protiv.

Među ostalim oporbenim strankama su Škotska nacionalna stranka (SNP) s 35 zastupničkih mjesta, Liberalni demokrati (LD) koji se protive Brexitu, velški nacionalisti Plaid Cymru s četiri i Zelena stranka s jednim zastupnikom. U oporbi je i šest neovisnih zastupnika.

Ako zastupnici odbiju sporazum, sedam je mogućih putova kojima bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo krenuti: May može vratiti sporazum pred zastupnike nakon manjih promjena uz pomoć Bruxellesa; May daje ostavku; pobuna u stranci i njena smjena; May saziva opće izbore; laburisti pokreću opoziv premijerke; drugi referendum o Brexitu i opcija no deal.