ODLAZAK BRITANACA

Juncker o dogovoru o Brexitu: Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum

25.11.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu što ga je EU postigao s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinome mogućem sporazumu.

"Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum", rekao je Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebala ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. ožujka 2019., dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a. Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo "graditi što tješnje partnerstvo".

"Zauvijek ćemo ostati prijatelji. I jedan dan više od toga", kazao je Tusk.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon izvanrednog nedjeljnog summita svih čelnika EU-a o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, ni Tusk ni Juncker nisu željeli nagađati što će se dogoditi ako britanska premijerka izgubi na parlamentarnom glasanju.

"Oni koji smatraju da će, odbacujući sporazum postići neki bolji sporazum, bit će razočarani", kazao je Juncker.