potvrdio krstičević

Ugovor o kupnji F16 gotov, čeka se odobrenje Amerikanaca

20.11.2018 u 18:10

Bionic
Reading

Ministra obrane Damira Krstičevića novinari su u Bruxellesu pitali kad će biti potpisan ugovor za borbene zrakoplove F-16, na što je ministar odvratio kako cijeli posao moraju blagosloviti Amerikanci

'Čekali smo 15-ak godina, to nisu lake odluke, to su velike odluke. Ključ je da je Hrvatska donijela odluku da kupi višenamjenski borbeni avion od Države Izrael uz potporu i razumijevanje SAD-a. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor. Na tome smo radili pet-šest mjeseci i ono što se sada čeka je odobrenje vlade SAD-a vladi Države Izrael za isporuku aviona. Isporuka je isključiva obveza Države Izrael', kazao je Krstičević HRT-u.

Na pitanje hoće li se to dogoditi ove godine, ministar je odgovorio kako je 'fokus na tome da sve bude transparentno i zakonito'.

Hrvatska vlada je potkraj ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik.

Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a. Krstičević i ministrica Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu sudjeluju na zajedničkoj sjednici ministara vanjskih poslova i obrane EU-a.

  • +2
MiG-21 i izraelski borbeni avioni F-16 Barak zajedno u sklopu letačkog programa Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL