PROZVALI CAPELLIJA

Ugostitelji u Pazinu prosvjedovali protiv povećanja PDV-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2017 16:49
  • Objavljeno 21.11.2016 u 20:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Petstotinjak ugostitelja iz Istre, Primorja i Dalmacije u ponedjeljak navečer prosvjedovalo je u Pazinu protiv povećanja PDV-a u ugostiteljstvu na 25 posto te su sa skupa pozvali ministra turizma Garija Cappelli da se do glasovanja o paketu porezne reforme u Hrvatskom saboru počne žustrije zauzimati za interese hrvatskog turizma i ugostitelja, a predsjednika Sabora Božu Petrova da, shodno predizbornom obećanju Mosta da se porezi neće povećati, stane na stranu ugostitelja

Ministra Cappellija pozvali su i da se javno izjasni je li na strani politike ili resora.

'Ukoliko nije u mogućnosti braniti interese ugostitelja i turizma, očekujemo da je u najmanju ruku moralno da odstupi', poručili su ugostitelji.

Predsjednika Sabora Božu Petrova podsjetili su na predizborno obećanje Mosta da se porezi neće dizati te su ustvrdili da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu imati niz negativnih posljedica na radna mjesta, kvalitetu turizma, strane investicije te punjenje proračuna.

Potporu ugostiteljima dali su istarski župan Valter Flego te saborski zastupnik Boris Miletić (IDS) koji je ocijenio da je povećanje PDV-a u ugostiteljstvu dugoročno krivi potez jer se time, kako je rekao 'stavlja u nepovoljniji položaj turističke djelatnike i ugostitelje u odnosu na konkurentske zemlje'.

"Te zemlje imaju stope poreza u turizmu do deset posto, a mi težimo 'grčkom scenariju'. To znači dugoročno smanjenje kvalitete, smanjenje investicija i broja radnih mjesta. Kratkoročno država će napuniti državnu blagajnu no dugoročno svi smo na gubitku", rekao je Miletić te dodao kako je u konačnici najveći gubitnik ove porezne reforme mali čovjek i ugostiteljstvo.

Po njegovim riječima, ova će se mjera odraziti i na poljoprivrednu proizvodnju, ali i na obrtnike i OPG-ove.

Predsjednik Ceha ugostitelja Istre Dušan Černjul smatra da će povećanje PDV-a povećati cijenu proizvoda i smanjiti potrošnju, a kvaliteta ugostiteljstva će pasti.

'Koja je poruka takvog povećanja poduzetnicima koji bi trebali pokretati nove kompanije i reinvestirati te otvarati nova radna mjesta, a sudbina im ovisi o političkim nelogičnim i ishitrenim odlukama', upitao se.

Čelnik Ceha ugostitelja Hrvatske Nenad Šepak najavio je da završni kongres ugostitelja i turističkih djelatnika od 27. do 29. studenoga.

"Osjećam zajedništvo ugostitelja, 16 tisuća obrtničkih ugostiteljskih jedinica. Strategija razvoja turizma do 2020. godine bila bi prekinuta takvim potezom i to bi bio loš znak svima onima koji ulažu u Hrvatskoj", zaključio je Šepak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!