PROSVJEDI U KAMPALI

Ugandska pop zvijezda puštena uz jamčevinu; broj mrtvih u nemirima 37

20.11.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Ugandska pop zvijezda i predsjednički kandidat Bobi Wine, kojega je uhićenje ovaj tjedan izazvalo prosvjede s najmanje 37 poginulih, u petak je pušten uz jamčevinu pošto je optužen za širenje koronavirusa održavanjem političkih skupova.

Vlasti su rasporedile vojsku diljem prijestolnice Kampale i u okolici kako bi pomogla policiji rastjerati prosvjednike. Snage su se koristile metcima, suzavcem, vodenim topovima i privele su stotine ljudi.

Predsjednik Yoweri "Museveni bi trebao sjediti ovdje na klupi za optuženike i odgovarati za ubojstva nedužnih građana", rekao je Wine pošto je protiv njega podignuta optužnica.

Pravim imenom Robert Kyagulanyi, tridesetosmogodišnji Wine uhićen je u srijedu dok je vodio kampanju na istoku Ugande. Na teret mu se stavlja protuzakonito održavanje masovnih skupova kojima je kršio propise o ograničenju okupljanja koje je nametnula vlada u svrhu suzbijanja koronavirusa.

Policija je u petak rekla da je je broj žrtava u neredima narastao na 37.

"Dosad je nađeno 37 tijela", rekao je policijski patolog Moses Byaruhanga za Reuters.

Policijski glasnogovornik Fred Enanga rekao je da su pritvoreni prosvjednici upleteni u nasilje i u napade na ljude koji ne podržavaju Wineovu Platformu nacionalnog jedinstva (NUP).

"Zadnjih dana svjedočili smo nasilju, vandalizmu, krađi, zastrašivanju i prijetnjama, zlodjelima počinjenim protiv ljudi koji nisu za NUP. To ne možemo tolerirati", rekao je.

Uganda, država od 42 milijuna ljudi, trebala bi održati predsjedničke i parlamentarne izbore 14. siječnja, a Wine postaje ozbiljna prijetnja dugogodišnjem predsjedniku Museveniju (76), koji želi produljiti svoju vladavinu na najmanje 40 godina.

Wine je zadobio veliku potporu među mladima privučenima oštrim kritikama vlade koju on često iznosi u svojim pjesmama.

Njegovo je uhićenje odmah izazvalo prosvjede u Kampali i drugim većim gradovima širom istočnoafričke zemlje. Mladi su palili gume i druge predmete na cestama i postavili zapreke da blokiraju promet, zahtijevajući njegovo puštanje.