POTPORA PROSVJEDIMA

Udruge civilnog društva 'ne daju Varšavsku'

12.02.2010 u 19:54

Bionic
Reading

Dvadesetak udruga civilnoga društva uputilo je danas otvoreno pismo javnosti i nadležnim ustanovama, kojim podupiru organizatore prosvjeda 'Ne damo Varšavsku' - Zelenu akciju i Pravo na grad te u pismu upozoravaju na kršenja temeljnih ljudskih prava.

Udruge iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke i Splita, među kojima su GONG, Transparency International, B.a.B.e., Dokumenta i Građanski odbor za ljudska prava, smatraju kako je posvjed građanski iskaz neposredne demokracije te, kako navode, u potpunosti podupiru prosvjed i organizatore.

Kažu kako se nakon prosvjeda pojavio odred interventne policije te uhitio 23 građanina koji su nastavili s dežurstvima. Tada je, navodi se u pismu, 'komunalno redarstvo uništilo skulpturu trojanskog konja koja je postavljena tijekom prosvjeda te uklonilo kontejnere u kojima su građani bili okupljeni'.

Smatraju i da je u izvješćivanju o događajima pristup HRT-a bio nepravičan, a posebice emisija 'Otvoreno', u kojoj je voditeljica, kako navode, ugostila isključivo predstavnika Hoto grupe. Udruge ocjenjuju kako takvim postupcima tijela javne vlasti i javna televizija krše ustavne odredbe i temeljne dokumente EU-a.

Zato pozivaju predsjednicu vlade, Ministarstvo unutarnjih poslova, zagrebačku Gradsku skupštinu, pučkog pravobranitelja i Programsko vijeće HRT-a da se očituju o povrjedama i učine sve kako bi se utvrdila odgovornost.