STALI U OBRANU JURIČA

Udruge branitelja zgrožene odlukom o Z1 televiziji

22.01.2016 u 23:19

Bionic
Reading

Udruge branitelja izrazile su 'zgražanje' trodnevnim oduzimanjem koncesije Televiziji Z1 i optužile su Vijeće za elektroničke medije za 'gaženje medijskih sloboda'

Hrvatski ratni vojni invalidi grada Zagreba u priopćenju navodi da je 'Agencija svojom odlukom, koja je istovjetna odlukama partizanskog prijekog suda, a nesumnjivo po zapovjedi poražene komunističke partije na odlasku u bespovratnu ropotarnicu povijesti, zgazila jednu od najvrednijih civilizacijskih stečevina modernog demokratskog društva; medijske slobode, slobodu javnog govora i javnog mišljenja'.

Smatraju da je Z1 televizija, 'za razliku od većine medija u Republici Hrvatskoj', 'promicala slobodu javne riječi i pluralizam mišljenja' i traže žurno povlačenje odluke i nastavak emitiranja programa Z1 televizije.

Udruga branitelja proizvođača Panonija
zgraža se nad 'nezapamćenom komunističko-titoističkom kaznom' kojom je 'osuđeno elementarno demokratsko pravo čovjeka - sloboda govora' i koja predstavlja, poručuju, 'direktan udar na slobodu medija'.

Udruge smatraju da se radi o autorskoj emisiji voditelja i urednika Marka Juriča, koji je satirično parafrazirao izjave visokih pravoslavnih svećenika.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata smatra da je odluku o 'skandaloznim trodnevnim oduzimanje koncesije' zagrebačkoj televiziji Z1 Vijeće za elektroničke medije 'donijelo pod pritiskom Vlade na odlasku kao i onih koji nikada nisu željeli hrvatsku samostalnost'.

Z1 televizija je, ocjenjuje ta udruga, jedna od rijetkih u Hrvatskoj kojoj su 'na prvom mjestu hrvatski narod i hrvatska država', a da pritom 'nisu zakinuti ni svi ostali hrvatski državljani. To je televizija na kojoj su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli', ističe u svom priopćenju Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi također je medijima uputio priopćenje, za koje kaže da ga potpisuje i Udruga Specijalne policije, u kojem ističe da je HND naglo 'sazivao sjednicu i donio sankcije' kad je trebalo osuditi Juriča, ali da se nije javio 'kada su mediji svakodnevno vrijeđali hrvatske branitelje nazivajući ih šatorašima i šatordžijama i raznim drugim pogrdnim nazivima.'

Vijeće za elektroničke medije u petak je donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 Televizija d.o.o. na tri dana zbog zbog poticanja mržnje i diskiriminacije u emisiji 'Markov trg' od 19. siječnja. Riječi kojima je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio emisiju, ocijenili su govorom mržnje HND i Srpsko narodno vijeće, a novinar i teolog Drago Pilsel je podnio i kaznenu prijavu. Udruga HNiP je odjavu svoga člana Marka Juriča u toj emisiji ocijenila neprikladnom, ali odluku Vijeća za elektroničke medije drže nesrazmjernom i ekstremnom i traže njezino preispitivanje.