pakleno ljeto

Udruga Roda uoči toplinskog vala: Nikad ne ostavljajte djecu u automobilu

21.07.2022 u 14:02

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se prema meteorološkim prognozama očekuje novi toplinski val pa je Udruga Roda pozvala roditelje i druge osobe koje prevoze djecu da nikad ne ostavljaju djecu u automobilu, upozoravajući da to može dovesti do teških posljedica za djecu, te u konačnici i smrti

"Bez obzira na temperature, gužve na cesti i zastoje, i dalje pravilno vezujte djecu u autosjedalice i nikad ih ne ostavljajte same u automobilu, a ako vidite dijete bez nadzora u automobilu kontaktirajte službe na broj 112", priopćila je Udruga Roda.

Upozoravaju da otvoreni prozori, posebno pri visokim temperaturama ne smanjuju zagrijavanje zraka u automobilu u značajnoj mjeri te da se tijelo djeteta zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Vrući zrak unutar automobila onemogućava hlađenje pa će djetetov organizam reagirati znojenjem, drhtavicom, crvenilom kože kao i podizanjem tjelesne temperature.

Zbog svega navedenog, dijete može doživjeti toplotni udar, izgubiti svijest, a krajnja posljedica je zatajenje organa i smrt, upozorila je Udruga Roda, ističući da se taj proces može dogoditi vrlo brzo.

Poseban oprez: Mijenjanje navika može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu

Roditelji posebno oprezni trebaju biti pri mijenjaju svakodnevnih navika jer je uslijed umora i stresa moguće da će mozak pokušavati prebroditi probleme uključivši "auto-pilot" što može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu.

"Pomozite si podsjetnikom poput mobitela na stražnjoj klupi ili naljepnice na staklu vozačevih vrata", savjetuje Udruga.

U svrhu podizanja svijesti roditelja i opće javnosti o opasnostima ostavljanja djeteta u automobilu, što ga može dovesti u smrtnu opasnost, udruga Roditelji u akciji - Roda dizajnirala je plakate za domove zdravlja i ulaze u poslovne zgrade u Hrvatskoj.

Kampanju sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.