OPASNA NAJAVA ŠTRAJKA

Udruga pacijenata traži od novog ministra da riješi probleme u sanitetskom prijevozu

01.02.2020 u 23:16

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata "Dignitas" pozvala je novog ministra zdravstva Vilija Beroša da što prije počne rješavati probleme zaposlenika u sanitetskom prijevozu, strahujući da bi zbog najavljenog štrajka u toj djelatnosti pacijenti mogli ostati bez sanitetskog prijevoza

"Pacijentima je nužan sanitetski prijevoz bez kojega ne mogu obavljati nužno potrebne preglede te pacijenti ne smiju niti dana ostati bez ove usluge", priopćila je ta udruga.

Navode pritom da razumiju sve djelatnike te ih, između ostalog, podržavaju u njihovu nastojanju jer sustav je ionako preopterećen, a te posljedice ne snose samo sami djelatnici nego i pacijenti koji čekaju prijevoz i po nekoliko sati.

Upozoravaju da je Zagreb preveliki grad da bi ostao bez sanitetskog prijevoza na samo jedan dan, a kako kod nas pregovori sa sindikatima traju tjednima, ponekad i mjesecima takva situacija za pacijente bila bi nedopustiva i vrlo opasna za njihovo zdravstveno stanje.

Napominjući kako usluge saniteta ne koriste zdrave osobe, nego većinom starije i nepokretne osobe, udruga Dignitas je poručila ministru Berošu da mu je to jedan od prvih testova na kojem se nadaju da neće pasti.

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza na svojoj je facebook stranici najavio štrajk protiv pravnog nasilja za 5. veljače, zahtijevajući iste koeficijente za rad jednake vrijednosti.