reforma sustava

Udruga obiteljskih domova: Ukidanje bi dovelo do neizvjesnosti

29.10.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Udruga obiteljskih domova pozvala je u petak građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, dodavši da bi predloženo ukidanje obiteljskih domova dovelo do neizvjesnosti za korisnike i zaposlene

“Udruga pozdravlja dio zakonskih novina, ali se isto tako protivi odredbama o ukidanju obiteljskih domova, za koje smatramo da su kvalitetan oblik pružanja socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi”, priopćili su iz udruge.

Pozvali su javnost da se putem portala eSavjetovanje uključi u javno savjetovanje o nacrtu Zakona o socijalnoj skrbi, koje traje do 3. studenoga, istaknuvši da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predlaže ukidanje obiteljskih domova “bez odgovarajuće analize dosadašnjeg rada domova i alternative za korisnike i zaposlene”.

Obiteljski domovi pružaju smještaj za više od 6000 korisnika i zapošljavaju preko 2000 osoba”, kažu iz udruge, ocjenjujući da su oni kvalitetan oblik pružanja socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi dio je reforme sustava socijalne skrbi, a prema njegovom nacrtu, obiteljski domovi imaju rok od pet godina da se reorganiziraju u ustanovu u sustavu socijalne skrbi, čime bi poštivali definirana pravila o prostornim i kadrovskim uvjetima. Za one s manjim brojem korisnika, zakon ostavlja mogućnost bavljenja udomiteljstvom, navodi se u objašnjenju zakonskih izmjena.