siguran dom

Čak 724 zlostavljana i zanemarena djeteta na listi čekanja za dom

15.09.2021 u 09:55

Bionic
Reading

Na listi čekanja za dom su 724 djeteta, a riječ je o zlostavljanoj i zanemarenoj djeci koju treba izdvojiti iz obitelji, piše u srijedu Jutarnji list

Državni sustav smještaja u domove za djecu bez roditelja, zlostavljanu i zanemarenu djecu, djecu s teškoćama u razvoju, s poremećajima u ponašanju te za starije i nemoćne osobe koje hitno trebaju skrb izvan obitelji prošle je godine doživio potpuni slom.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo rada i socijalne politike, svi su domovi u Hrvatskoj dupkom puni, mnogi od njih imaju više osoba na smještaju od onog za koji imaju licencu, a na listama čekanja i dalje se nalazi više osoba nego što iznose ukupni kapaciteti.

Kad bi Hrvatska udvostručila broj domova svih vrsta, svjedoče ravnatelji domova, popunila bi ih u tjedan dana. I to nakon gotovo 20 godina provođenja postupka deinstitucionalizacije, tijekom kojih su se domovi trebali polako zatvarati i zamjenjivati alternativnim oblicima skrbi, prije svega udomiteljstvom.

Međutim, došlo je do toga da danas liste čekanja postoje čak i za zlostavljanu i zanemarenu djecu, koju je ključno što prije izdvojiti iz biološke obitelji.

Prema podacima Ministarstva, domovima za djecu lani su stigla 1003 zahtjeva za smještaj takve djece, a smještaj je realiziran za njih samo 279!

Gdje se nalazi ostalih 724 djece čiji smještaj nije realiziran? U Ministarstvu kažu da se broj zahtjeva ne može uvijek izjednačiti s brojem djece, jer se ponekad zahtjevi dupliraju. No, i dalje, nesrazmjer je neupitan.

U Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici potvrđuju kako je broj zahtjeva za najmanju djecu do 7 godina.

U Ministarstvu tvrde da sva djeca kojoj je ugrožen život pronađu neki oblik smještaja, donosi Jutarnji list.