ograničene količine

Udruga njemačkih gradova upozorava: Treba smanjiti očekivanja od početka cijepljenja

26.12.2020 u 08:28

Bionic
Reading

Uoči isporuke prvih doza cjepiva protiv covida-19 za članice Europske unije, Udruga njemačkih gradova upozorila je u subotu da zbog ograničenih količina treba smanjiti očekivanja od početka cijepljenja.

"To je početak, ali bauk opasnog koronavirusa još nije nestao", izjavio je predsjednik udruge Burkhard Jung u intervjuu za Funke Media Group. Stopa zaraženosti i dalje je zabrinjavajuća, a masovno cijepljenje još nije izvedivo. "Trenutno je premalo cjepiva za to", upozorio je Jung.

U prvim isporukama ista količina cjepiva iz američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha bit će ista za sve zemlje EU, odnosno 9750 doza, a u većini članica očekuje se da će cijepljenje početi u nedjelju.

U nedjelju će početi i vjerojatno najveća njemačka kampanja cijepljenja do sada, u kojoj se očekuje sudjelovanje milijuna ljudi.

Savezna vlada dopušta da se nekoliko tisuća doza cjepiva koje proizvode BioNTech i Pfizer isporuči na 27 lokacija, a koje će se zatim distribuirati u 440 centara za cijepljenje.

Osobe starije od 80 godina, kao i njegovateljice i bolničko osoblje koje su posebno ugroženi, bit će prvi na redu za dobivanje cjepiva.

Do kraja ožujka trebalo bi biti dostupno dovoljno doza za oko šest milijuna ljudi, a ministar zdravstva Jens Spahn predviđa da će svim ljudima koji žive u Njemačkoj do ljeta biti ponuđeno cjepivo.

Dvije trećine Nijemaca spremno je cijepiti se protiv covida-19, a oko 32 posto ispitanika reklo je da žele primiti cjepivo što je prije moguće, pokazalo je istraživanje YouGov koje je naručio dpa.

Pfizer i BioNTech prvo je covid-19 cjepivo koje je do sada odobreno u EU, a pogodno je za osobe starije od 16 godina.

Temelji se na inovativnoj platformi koja do sada nije korištena. Sastoji se od genetske informacijske RNA, zbog koje stanice u tijelu počinju proizvoditi protein S, na što će imuni sustav pojedinca reagirati i početi proizvoditi antitijela i T stanice čija je glavna svrha identificiranje i uništavanje invazivnih patogena ili zaraženih stanica. Ove su informacije zamotane u masni omot i ne sadrže dodatke ili konzervanse.

Europska komisija postigla je sporazum s tvrtkama Pfizer i BioNTech o kupnji 200 milijuna doza cjepiva, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna doza nakon što cjepivo bude odobreno.

Cjepivo Moderne također je u procesu odobravanja u EU, a Europska agencija za lijekove o njemu će donijeti odluku 6. siječnja.