NAJIŠČEKIVANIJA SUDSKA ODLUKA

Udruga Franak: Očekuje se pravomoćna presuda u kolovozu

04.07.2014 u 22:36

Bionic
Reading

Prije godinu dana donesena je nepravomoćna presuda u slučaju Franak kojom je sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić proglasio osam tuženih banaka krivima za nezakonito poslovanje pri ugovaranju kredita u francima i s promjenljivom kamatnom stopom

Sudac je bankama naložio i da dužnicima moraju ponuditi da glavnica kredita bude izražena u kunama i to u iznosu koji je isplaćen dužniku na dan sklapanja ugovora. Banke su to odbile i uložile žalbu, a pravomoćnost presude još se čeka.

U međuvremenu, zbog bankarskih nezakonitosti u francima, brojne su nepravomoćne presude donesene u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, piše HRT

Ako presuda bude riješena u korist udruge Franak, tada slijede nagodbe i privatne tužbe, ovisno o svakom pojedinačnom slučaju. Prema nekim procjenama, takav bi scenarij bankarski sektor stajao oko 18 milijardi kuna.

To ne može i neće utjecati na ukupnu stabilnost bankarskog sustava jer su naše banke izvrsno kapitalizirane i ne bi smjelo utjecati na ukupno povjerenje građana, rekao je financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Najišečkivanija sudska odluka, prema nekim procjenama, ipak bi uskoro mogla postati pravomoćna, i to potkraj kolovoza.