DIVLJAČ NA CESTI

Udarili ste autom životinju? Evo tko je kriv...

Divljač prometni znak

Divljač prometni znak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Prošle godine na hrvatskim se cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač, domaće životinje i ptice, od čega 103 na istarskim cestama, što je jednako kao i 2012. godine

U opasnim srazovima jedna osoba je izgubila život, a čak 62 su ozlijeđene. U svim slučajevima počinjena je znatna materijalna šteta na vozilima, stoga se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede, piše Glas Istre

U PU Istarskoj ističu kako odgovornost za nastalu štetu kod naleta vozila na divljač snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti. Zakon smatra kako u tim slučajevima vozač ne stigne pravovremeno reagirati i izbjeći životinju.

Osim troškova počinjene materijalne štete i plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće, vozaču u tom slučaju slijedi i naknada štete nadređenom lovačkom društvu koji usmrćenu životinju mora adekvatno zbrinuti.

No, ukoliko mjerenjem tragova kočenja policajci uvide kako se vozač kretao prema propisima, za nesreću je odgovoran lovoovlaštenik lovišta u kojem je šteta nastala ili pak nadležna služba za održavanje prometnica ukoliko na toj dionici nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta na divljač. Prema procjenama u Hrvatskoj se godišnje počini više od 20 milijuna kuna štete od naleta na životinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!