NEOBIČAN SLUČAJ IZ NJEMAČKE

Učiteljica dobila koronu u školi, tuži državu za ozljedu na radu

04.10.2022 u 10:14

Bionic
Reading

Učiteljica iz bavarskog okruga Hof tuži njemačku pokrajinu Bavarsku jer želi da joj se oboljenje od covida prizna kao ozljeda na radu

U siječnju 2021., kad je epidemija koronavirusa u Njemačkoj bila u punom jeku, redovna je praksa bila da su u vrtićima, školama i drugim javnim ustanovama pojedini djelatnici bili 'mobilizirani' u svojevrsnim mini stanicama hitne pomoći organiziranima pri tim ustanovama.

Nastavnica u školi u okrugu Hof 1. veljače 2021. zaražena je koronavirusom te u tužbi koju je podnijela Upravnom sudu u Bayreuthu traži odštetu za ozljedu na radu. Tvrdi da je sigurna da se zarazila tijekom rada u školi jer u njezinom privatnom okruženju nitko nije zaražen koronavirusom, a u školi je došlo do izbijanja epidemije. Postupak se pokreće u utorak, javlja bavarski javni servis BR.

U slučaju da dobije tužbu, prema njemačkom Sindikatu obrazovanja i znanosti (GEW), priznanje nesreće na radu može imati presedanske učinke, jer tada stupaju na snagu pogodnosti osiguranja od nezgoda na radu, a one su znatno veće od onih pokrivenih zdravstvenim osiguranjem.

  • +3
Koronavirus u školama u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Uz pokrivanje troškova liječenja, nastavnica bi od države mogla naplatiti naknadu za ozljedu na radu u iznosu od više desetaka tisuća eura, a u slučaju da vještak utvrdi nesposobnost za rad, primati i doživotnu mirovinu. U slučaju smrti od covida mirovinu bi primale osobe koje je uzdržavala oboljela osoba.

U studenom 2021. slično je suđenje održano pred Upravnim sudom u Augsburgu. Policajac je tužio državu jer je dobio koronavirus tijekom tečaja interventne policije za suzbijanje nereda. Upravni sud u Augsburgu priznao mu je oboljenje na dužnosti u prvom stupnju, no žalbeni postupak je u tijeku.