prilagodba epidemiji

Učenici se vratili u klupe; škola u Sloveniji počela s maskama

01.09.2020 u 10:35

Bionic
Reading

U Sloveniji je u utorak počela nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola, s prilagodbama koje su zbog epidemije koronavirusa preporučile zdravstvene vlasti

Nastava u osnovnim školama organizirana je po modelu "B", jednom od četiriju različitih modela prilagodbe u ovisnosti od epidemiološke situacije u državi.

Po tom modelu, škole moraju osigurati odgovarajući fizički razmak među različitim razredima, redovno pranje ruku i zračenje prostora, a učenici obrok konzumiraju u učionici po skupinama.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) donio je preporuku po kojoj svi učenici u zajedničkim prostorima trebaju nositi maske, trebaju ih osigurati roditelji, a za one koji dođu bez njih maske bi osigurale škole.

Preporučuju se platnene šivane maske koje se mogu prati, no oko pravila i preporuka za škole još je uvijek dosta otvorenih pitanja i dilema za učitelje i roditelje, a jedna od njih je i kako reagirati ako neki roditelji odbiju da njihovo dijete nosi masku i može li mu se zato zabraniti dolazak u školu, prenose mediji.

Preporuke o nošenju maski prilagođavat će se prema najavama svakoga petka za idući tjedan, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Ako krajem ovog tjedna broj novozaraženih koronavirusom bude manji od 140 u zadnjih tjedan dana, maske bi u osnovnoj školi nosili samo učenici završnih triju razreda.