POBAČAJ - ŽENINA ODLUKA

Učenici na vjeronauku gledali film o abortusu!

02.04.2010 u 09:26

Bionic
Reading

Učenici Škole za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu ostali su šokirani scenama iz filma “Pobačaj - ženina odluka” koji im je koncem prošloga mjeseca prikazan na satu katoličkog vjeronauka, a u kojem se eksplicitno i tendenciozno prikazuju metode pobačaja koje liječnici ne rade već više od 25 godina. Film su gledali svi učenici 2. i 3. razreda koji pohađaju vjeronauk

- Volio bih znati tko je dozvolio da se djeci u školi zorno prikazuju scene pobačaja. Moja kći od tada ne može mirno spavati - rekao je zabrinuti otac jedne od učenica Škole za kožu, tekstil i dizajn, piše Jutarnji list

‘Provocirate me uoči Uskrsa!’

Kada je Jutarnji odlučio doznati zašto su učenicima Škole za tekstil, kožui dizajn odlučili prikazati šokantan film “Pobačaj”, naišao je naneviđenu reakciju Petra Smajića, ravnatelja škole. On je prvo ocijenio pitanje provokacija uoči Uskrsa. Ime vjeroučiteljice nijenam htio reći, a poslije je rekao: “Dođite u školu” i poklopioslušalicu. Pojašnjenje je zatraženo preko Ureda za obrazovanje, nakončega je e-mailom stigao Smajićev termin za razgovor: “Izvolite doćiu Školu, u utorak, 6. 4. 2010., u prijepodnevnim satima”, poručio namje ravnatelj.

Film “Pobačaj - ženina odluka” snimljen je 1973. u Chicagu, a govori o 18-godišnjoj Su koja još nije maturirala, no ostala je trudna pa se nalazi pred odlukom pobaciti ili ne. Majka je odvodi kod liječnika koji joj pokazuje četiri metode abortusa u različitim fazama razvoja fetusa te slike abortirane djece.

Među ostalim i metodu “trovanje solju” za koju je više zagrebačkih ginekologa reklo da se ona od ranih ‘80. godina prošloga stoljeća ne obavlja više nigdje u svijetu.

Kako bi se djeci pokazalo koliko je pobačaj štetan u filmu se pored šokantnih slika abrotiranih fetusa koriste i vrlo šokantni izrazi kao što su “trganje djeteta komad po komad”, “ubojstvo djeteta”, “pretvaranje djeteta u masu krvi, tkiva i mesa” i slično.

- To je strašno. Dijete mi je reklo da su im pokazivali kako se dijete iz maternice izvlači nekim strojem nalik na usisivač i melje u melasu za koju je jedna učenica rekla da izgleda poput frapea, samo što iz nje izviru ruke i noge - kazao je ogorčeni otac jedne učenice.

Gledanje filma “Pobačaj - ženina odluka” propisan je nastavnim planom i programom katoličkog vjeronauka za trogodišnje škole iz 2002. godine. Program su zajednički odobrili Ministarstvo obrazovanja i HBK.

Gordana Barudžija,
savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje kazala je kako je prošle godine napravljen novi program vjeronauka za 4-godišnje škole, u kojem se učenicima više ne prepruča gledanje filma “Pobačaj”. Novi program za 3-godišnje škole, na žalost, još nije napravljen, pa gledanje je filma “Pobačaj” ostavljeno na odluku vjeroučiteljima. Vjeroučiteljica Janja Delić koja je učenike odlučila šokirati, nije bila raspoložena za razgovor s novinarima.

Film “Pobačaj”, zajedno s filmom “Nijemi krik” čiji je prikazivanje u školama 2004. zabranio ministar Dragan Primorac, u Hrvatsku je iz Amerike donio Mario Živković, voditelj Obiteljskog centra u Zagrebu. Film je na hrvatski preveden 1974. i prvo se prikazivao u Crkvama.

- Ljudima smo ga prikazivali umjesto mise. Mogu ga gledati i djeca; ona koja ne razumiju film gledat će ga poput vesterna ili crtića, dok je za one veće koji ga razumiju, bolje da ga vide - kazao je Živković

Erden Radončić
, specijalista ginekologije iz Poliklinike "Vili" bio je iznenađen prikazivanjem filma djeci.

- Komadanje i druge metode koje se spominju u filmu više nitko ne radi jer se pobačaji ne obavljaju na fetusima starijim deset tjedana, a i za to postoje vrlo sofisticirane metode potpuno drugačije od onih koje su prikazane u filmu. To je čisto zastrašivanje, a takav način edukacije jednako je monstruozan kao i metode abortusa o kojima govori film - kazao je Radončić.