analiza nacionalnog centra

Učenici kroz 'Školu za život' nisu napredovali. Čak 87 posto srednjoškolaca dobilo bi jedva dvojku iz zaključivanja

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2019 09:59
  • Objavljeno 01.08.2019 u 09:59
Škola za život jedan je od glavnih projekata ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

Škola za život jedan je od glavnih projekata ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje analizirao je 'Školu za život' i zaključio da je kritičko razmišljanje učenika na osnovnoj razini, piše u četvrtak Večernji list

Nešto više od mjesec dana uoči početka nove školske godine u kojoj bi se obrazovni sustav trebao promijeniti iz temelja iz obrazovnog sektora stižu (uz rezultate ovogodišnje mature) poražavajuće vijesti. Učenici osnovnih i srednjih škola koji su lani sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi "Škole za život” nisu napredovali, navodi Večernji list.

"Učenici su na relativno niskoj razini sposobnosti rješavanja problema i dobiveni podaci 2019. su u određenoj mjeri usporedivi s rezultatima PISA-E 2012. godine", stoji u naputku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji je pratio rezultate eksperimentalne provedbe "Škole za život” u koju je bilo uključeno 74 osnovnih i srednjih škola Hrvatske.

Taj je rezultat prezentiran sredinom srpnja, a kako napominju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, testirali su sposobnost rješavanja problema i kritičkog razmišljanja učenika, dvije temeljne odlike uz koje već godinu dana "Školu za život” promovira Ministarstvo obrazovanja.

Od tada u Ministarstvu ponavljaju da se podaci dobiveni testiranjem eksperimenta u javnosti pogrešno tumače, ističe Večernji list.

  • +17
  • +14

Blaženka Divjak na otvorenju Info centra kurikularne reforme Škola za život

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

U ispitivanju koje je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja sudjelovala su 6952 učenika, od toga 1726 učenika 1. razreda; 1801 učenik 5. razreda; 1634 učenika osnovnih škola (ostali razredi) i 1791 učenik 1. razreda srednjih škola, a ispitivanje je provedeno u online okruženju.

Iako su učenici kazali da im ispiti kojima su pristupili nisu bili teški, iz Nacionalnog centra poručuju da se 87 posto učenika prvih razreda srednjih škola uključenih u eksperiment nalazi na osnovnoj razini rješavanja problema i logičkog zaključivanja, a 6,5 posto njih ispod je osnovne razine, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!