ĐUROVIĆU 25, UMJESTO 15 GODINA

Ubojicama Pukanića i Franjića povećana zatvorska kazna

Gornji red s lijeva: Luka Matanić, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić Donji red; Amir Mafalani, Robert Matanić i Željko Milovanović

Gornji red s lijeva: Luka Matanić, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić Donji red; Amir Mafalani, Robert Matanić i Željko Milovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Fotomontaža :Tonči Petrić/tportal.hr/Fotografije:Pixsell

Vrhovni sud donio je drugostupanjsku presudu za ubojstvo novinara Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008. kojom je trojici optuženih kazne povećao za ukupno 15 godina

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću kazna je povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina.

Vrhovni sud kazne je povećao trojici optuženika djelomično prihvativši žalbu USKOK-a, a njihovim je obranama žalbe u cijelosti odbio.

Ostalim optuženima Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđena je prvostupanjska presuda kojom su obojica osuđena na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću, koji je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zločin.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je za Hinu da je drugostupanjska presuda, napisana na 59 stranica, danas otpremljena zagrebačkome Županijskom sudu na kojem su nakon desetomjesečnog suđenja 3. studenog 2010. objavljene nepravomoćne presude, kojima su šestorica optuženika osuđena ukupno na 150 godina zatvora.

Branitelji trojice kojima je povećana kazna, neugodno iznenađeni tom odlukom koju još nisu dobili, najavili su nove žalbe na koje imaju pravo budući da su njihovi branjenici osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Odvjetnik Rajko Mlinarić, jedan od branitelja Slobodana Đurovića, nije krio da je šokiran odlukom Vrhovnog suda, a za Hinu je izjavio kako nije očekivao povećanje kazne, nego, naprotiv, ukidanje prvostupanjske presude koju smatra potpuno neosnovanom.

Branitelj Roberta Matanića, odvjetnik Hrvoje Korša rekao je da odluku Vrhovnog suda još nije primio te da će se o njoj očitovati tek kad je prouči, no ni on nije krio da je njome šokiran i nezadovoljstvo drugostupanjskom presudom.

'Ako je istina da je mom branjeniku povećana kazna, to je strašno s obzirom na pripremljenu i napisanu žalbu koja je bila 'debela kao Biblija'', kazao je Gudurićev branitelj Andrej Ilić i zaključio kako mu ne preostaje ništa drugo nego pisati novu opširnu žalbu.


Na suđenju u Zagrebu, koje se održavalo uz stroge mjere osiguranja, nisu otkriveni motiv ubojstva ni krajnji naručitelj.

Brutalno ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića podmetanjem eksplozivne naprave na parkiralištu redakcije tjednika 23. listopada 2010. šokiralo je hrvatsku javnost.

Zločinačku skupinu prema optužnici je okupio Robert Matanić. Zbog pomaganja, osuđeni su njegov bratić Luka Matanić i prijatelj Amir Mafalani. Bojan Gudurić osuđen zato što je trebao pucati na Pukanića iz zasjede ako eksploziv "zataji". Slobodan Đurović optužen je da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

Uz Milovanovića, koji je bio izravni počinitelj, za isti zločin u Beogradu sudi se Sretenu Jociću i Milenku Kuzmanoviću.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!