ŠOKANTNA PRESUDA

Ubio djevojku vozeći kroz grad 120 km/h u besvjesnom stanju?!

20.09.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Klara Režek (18) smrtno je stradala 22. lipnja 2009. godine u Ulici braće Kazić u centru Jastrebarskog pod kotačima Mercedesa E klase koji ju je pokosio na nogostupu pri brzini od čak 118 kilometara na sat. Teške ozljede zadobio je i njezin 16-godišnji prijatelj. Četiri godine kasnije, vozač Mercedesa, karlovački taksist Miloš Božić (64), oslobođen je optužbe da je skrivio ovu tešku prometnu nesreću. Za sada nepravomoćno

Tijekom sudskog postupka koji se vodio na Općinskom sudu u Samoboru utvrđeno je da je optuženi Božić vozio Mercedes, kao i da se kroz središte Jastrebarskog kretao brzinom od gotovo 120 na sat. No, nije utvrđena njegova subjektivna odgovornost jer je neposredno prije nesreće, kako proizlazi iz sudskog spisa, izgubio svijest i zapravo nije bio u stanju upravljati vozilom, piše Jutarnji list.

Ovu prvostupanjsku oslobađajuću presudu u srijedu je objavila sutkinja samoborskog Općinskog suda Ivana Dubravka Kovačević. 'Presuda je nepravomoćna i stranke na nju, kada dobiju pisani otpravak s obrazloženjem, imaju pravo žalbe višem sudu u roku od 15 dana', kazala je sutkinja Kovačević ističući da je temelj za oslobađajuću presudu bila činjenica da optuženom nije nedvojbeno dokazana tzv. subjektivna odgovornost.

Dakle, da mu nije dokazano da je stisnuvši papučicu gasa neizravno pristao na teške posljedice koje su zbog toga nastale, jer je prethodno izgubio svijest. Naime, tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci i vještaci.

Iako su se na početku pojavljivale špekulacije kako je optuženi taksist kritične noći bježao pred jednim karlovačkim kamatarom, pa čak da je možda i treća osoba upravljala njegovim Mercedesom, na sudu se dokazi u tom smjeru nisu ni pojavljivali. Svjedoci su potvrdili da se Božić u Mercedesu kritične noći kretao Starom karlovačkom cestom prema Jaski ujednačenom brzinom od oko 80 kilomatara na sat, a da je onda bez vidljivog razloga naglo počeo ubrzavati kroz Jasku.

Prometnim vještačenjem nije ustanovljen nikakav kvar na njegovu vozilu, a ispostavilo se i da optuženik nije imao alkohola u krvi. Božić je od početka davao izjave u smislu da se ne sjeća nesreće, da mu je pozlilo, pa čak i da nije vozio.