KRVAVI NASTAVAK

Ubijena 34 taoca i 15 otmičara u talačkoj krizi u Alžiru!

17.01.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Kako javlja Al Jazeera, talačka kriza u Alžiru dobila je krvavi nastavak. Ubijeno je 34 taoca i 15 otmičara kad su se premještali s jedne lokacije na drugu tijekom zračnih napada. Militanti su zahtijevali da im se dopusti da odu u Libiju. No s ovim ubojstvima kriza nije gotova jer islamisti još uvijek nekoliko osoba drže za taoce. 180 alžirskih taoca pobjeglo je s mjesta otmice

Većina zapadnjih medija navodi da je ubijeno šest stranaca i osam militanata, no zasad nema službene potvrde o kojoj je brojci točno riječ.

Reuters prenosi kako je glasnogovornik militanata javio da su među preostalim otetim strancima tri Belgijanca, dva Amerikanca, Japanac i Britanac. Nema informacija o broju otetih Alžiraca.

Prema pisanju Al Arabiye, prije informacije o najnovijim ubojstvima, ubijen je jedan Britanac i jedan Alžirac, šest osoba je ranjeno: Britanac, Norvežanin i Škot, alžirski agent i dva policajca.

Kako pišu svjetski mediji pozivajući se na izjavu jednog alžirskog sigurnosnog dužnosnika, iz ruku islamističkih otmičara u Alžiru u četvrtak je pobjeglo 20 taoca stranaca među kojima su bili i Amerikanci i Europljani.

Taoci su pobjegli iz zabačenog plinskog postrojenja gdje islamisti drže na desetke stranaca i Alžiraca. Otmičari traže prestanak francuske intervencije u susjednom Maliju. Vlade diljem svijeta održavaju izvanredne sastanke na kojima odlučuju kako će odgovoriti na jednu od najtežih talačkih situacije posljednjih desetljeća.

Alžirska televizija Ennahar je izvijestila da je 15 stranaca, uključujući i dvoje Francuza, pobjeglo iz tvornice smještene duboko u Sahari. Oslobođeno je i 40 državljana Alžira, uglavnom žena koje su radile kao prevoditeljice. Tvornicu su okružili alžirski vojnici, a otmičari traže 'siguran prolaz' za svoje zatvorenike i sebe. Alžirska vlada ne želi pregovarati sa teroristima, piše Reuters.

Grupa koja se naziva 'Bataljun krvi' tvrdila je da je otela 41 stranca, među kojima su Amerikanci, Japanci i Europljani nakon što su upali u postrojenje za vađenje prirodnog plina i spavaonice radnika jučer u zoru. Napadači traže prekid francuske vojne intervencije u Maliju gdje se stotine vojnika bori na tlu sa islamskim militantima, nakon što su ih tjedan dana napadali iz zraka.

Taocima privezani eksplozivni pojasevi

Jedan od taoca je tijekom telefonskog poziva kasno u srijedu za francusku TV kuću kazao da su otmičari teško naoružani i da prijete da će dići u zrak plinsko postrojenje ako alžirska vojska pokuša osloboditi taoce.

Francuska vlada nije potvrdila još da li su francuski državljani među taocima.

Radio Europe 1 kaže da su prema njegovim izvorima četiri francuska državljana među taocima.

France 24 kaže da ne zna da li je čovjek koji im se javio u telefonskom razgovoru, inače anonimni zaposlenik na plinskom postrojenju, govorio pod prisilom.


Alžirski ministar unutarnjih poslova, Daho Ould Kabila, kazao je kako su militanti s taocima u srijedu željeli izaći iz zemlje, ali im on to nije dopustio.

Britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, tvrdi da je potrebno duže vremena da se se isplanira ovakva otmica, te da su njihove tvrdnje da je ovo odmazda za francusku intervenciju u Maliju samo dobar izgovor.

Talačka kriza u Alžiru