TEŽAK UDARAC

Ubijen glavni afganistanski pregovarač i britanski vojnici

13.05.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Naoružani su napadači u nedjelju u Kabulu ubili vodećeg afganistanskog mirovnog pregovarača, a na jugu zemlje afganistanska je policija ubila dvojicu britanskih vojnika, objavili su mediji i britansko ministarstvo obrane

Ubojstvo Maulvija Arsale Rahmanija, jednog od glavnih članova afganistanskoga visokog mirovnog vijeća koje je prije dvije godine osnovao predsjednik Hamid Karzai radi pokretanja mirovnih pregovora s ustanicima, težak je udarac nastojanju da se postigne mirovni sporazum s talibanima.

"Rahmani je bio u prometnom zastoju kad je iz susjednog auta na njega otvorena vatra", rekao je general Mohamad Zahir koji je na čelu odjela za istrage u kabulskoj policiji.

Dvojica afganistanskih policajaca pucala su i ubila dvojicu britanskih vojnika koji su bili u nadzornoj misiji na jugu zemlje, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane.

Bilo je to u subotu u Laškar Gahu u pokrajini Helmandu. To je tek najnoviji u nizu napada afganistanskih snaga sigurnosti na strane vojnike. Zbog takvih napada u nekim zemljama NATO-a jača pritisak javnosti da vlasti povuku vojsku iz Afganistana.

"Bii su u savjetničkom timu, osiguravali sastanak s lokalnim dužnosnicima... I tada su ih ustrijelili pripadnici afganistanske policije", kaže se u priopćenju britanskoga ministarstva obrane.

Britanski ministar obrane Philip Hammond rekao je za BBC da je jedan od napadača ubijen, a drugi je pobjegao.

Od početka strane intervencije u Afganistanu je poginulo 410 britanskih vojnika. Ujedinjeno Kraljevstvo kani povući svoje borbene snage iz Afganistana do kraja 2014.