SIRIJSKA SVJEDOČANSTVA

Ubijaju vojnike koji ne žele pucati na civile

13.04.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Sirijske sigurnosne službe pucale su u nekoliko vojnika koji su odbili otvoriti vatru na prosvjednike tijekom ulaska armije u grad Banias prošlog vikenda

Izjave svjedoka prenijeli su BBC i Al Jazeera, a Youtubeom kruži snimka ranjenog vojnika koji tvrdi da su mu tajne službe pucale u leđa. Netom pokopani vojnik Muhammad Awad Qunbar navodno je ubijen zbog istog razloga: odbio je pucati u pobunjene sunarodnjake. Primjera ima još.

Istovremeno, državna medijska mašinerija (neformalne) dinastije Al-Assad tvrdi da je devet vojnika u Baniasu ubijeno jer su upali u zasjedu. Neke od njih doista su mogli ubiti prosvjednici - tvrde aktivisti i humanitarci - jer su se i prosvjednici počeli naoružavati 'zbog samoobrane'.

Na ulicama sirijskih gradova bune se deseci tisuća ljudi. Najteži sukobi zabilježeni su u lučkim gradovima Banias i Latakia te njihovoj okolici. Neredi traju već zamalo četiri tjedna, a vodeći prodemokratski pokret, Damaska deklaracija, tvrdi da je ubijeno oko 200 ljudi.

Osim oružjem i ubojstvima, Bashar al-Assad je pokušao prigušiti revoluciju i reformama. Otpustio je niz kompromitiranih vladinih dužnosnika i počeo davati državljanstvo desetljećima šikaniranoj kurdskoj manjini - najvećoj u Siriji. No prosvjednici sada žele da se definitivno povuku i policijski režim i diktator, čiji je otac Hafez al-Assad vladao zemljom 29 godina.