INVESTICIJA TEŠKA MILIJARDU I POL KN

U Zagrebu kreće obnova 23.500 stanova

12.05.2014 u 16:38

Bionic
Reading

U Zagrebu je počela provedba programa revitalizacije i energetske obnove Donjeg grada koji se odnosi na 23.500 stanova i nešto više od 37.000 stanovnika, a visina investicija procjenjuje se na milijardu i pol kuna, izvijestio je Velimir Šegon iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske na današnjoj tribini održanoj u sklopu 5. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Trenutno se radi na pripremnoj fazi, koja bi trebala završiti do prosinca, nakon čega će početi pilot faza u kojoj treba provesti revitalizaciju i obnovu 10 pilot-zgrada. Potom kreće provedbena faza u kojoj će se do 2020. revitalizirati 10 posto, a do 2030. godine 30 posto zgrada.

Šegon ističe da se najveći potencijal energetskih ušteda nalazi u stambenim zgradama, jer oko 40 posto ukupne energetske potrošnje otpada na zgradarstvo, a u kućanstvima se između 50 i 60 posto potrošnje energije odnosi na zagrijavanje prostora.

Na tribini o održivom gospodarenju energijom Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) predstavilo je zbirku projekata studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva s primjerima štednje i proizvodnje energije u javnom, privatnom i stambenom sektoru.

Ravnatelj Osnovne škole Stjepan Radić u Brestovcu Orehovičkom Zdenko Kobešćak predstavio je energetsku sanaciju stare zgrade škole, koja je napravljena radi uštede toplinske energije.

Časna sestra Miroslava Bradica predstavila je projekt u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, gdje su postavljene dizalice topline, solarni sustav za grijanje vode, fotonaponski sustav i LED rasvjeta.

Mario Majdandžić predstavio je 'Solarni krov Špansko' na kući u kojoj živi, koji je prvi u Hrvatskoj dobio status povlaštenog proizvođača električne energije.