brojke ne padaju

U Zagrebu 74 novooboljelih od koronavirusa: 'Nastavlja se negativan trend'

04.09.2020 u 12:29

Bionic
Reading

U Zagrebu su u protekla 24 sata potvrđena 74 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je trenutno 630 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi da su u protekla 24 sata proveli 489 testiranja.

Pod mjere samoizolacije otišlo je 210 osoba, dok je 71 osoba više je oporavljena.

Od 74 novooboljele osobe 43 su kontakti s prethodno oboljelim osobama pri čemu je osam slučajeva povezano s maturalnim putovanjem u Istru te jedan s putovanjem u Dubrovnik.

U 11 slučajeva je negativna epidemiološka anamneza, osam je uvezeno iz Bosne i Hercegovine, sedam je moguća izloženost na godišnjem odmoru, a za jedan slučaj moguća je izloženost u teretani.

Četiri epidemiološke obrade još su u tijeku, rekla je Šikić, navodeći sa je u Gradu Zagrebu ukupno 630 aktivnih slučajeva, dok se 1785 osoba nalazi u samoizolaciji.

Poželjevši učenicima zdravu i uspješnu nastavu, Šikić je naglasila je da su u Nastavnom zavodu oformili posebnu e-mail adresu koja će omogućiti brzu komunikaciju između liječnika školske medicine, ravnatelja škola i epidemiologa kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u toj populaciji.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da se i dalje nastavlja negativan trend zaraze koronavirusom u Gradu Zagrebu. 

Istaknuo je da je kroz Covid ambulante domova zdravlja 280 osoba tražilo pomoć, za jednu osobu određena je samoizolacija, a na testiranje je upućena 301 osoba.

Na "drive-in" punktovima uzeto je 236 uzoraka te su na obradi u Nastavnom zavodu.

"Sustav funkcionira, prilagođen epidemiološkim uvjetima", poručio je pročelnik Jeleč.