NOVO ISTRAŽIVANJE

U zadnjih godinu dana HDZ i SDP nikad nisu bili popularniji

25.03.2015 u 19:40

Bionic
Reading

HDZ trenutno uživa potporu od 30 posto, a SDP od 23 posto građana. I za jednu i drugu stranku to je najbolji rezultat u godinu dana. HDZ je u konstantom rastu postotak po postotak 9 mjeseci. SDP ne pada, a u ožujku je rastao malo brže i razlika između dvije stranke je sada sedam posto. Donosi to istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV koje je proveo Ipsos Puls

Živi zid bio je hit predsjedničkih izbora. Popeo se na 14,6 posto u veljači, ali u ožujku je potonuo na 11,6 posto. Sada se približio OraH-u koji je nakon mjeseci poniranja zaustavio pad u ožujku i završio je na 9,2 posto.

Slijedi niz stranaka od dva i jedan posto, no i za HDZ i SDP su to očito stranke važne za zadržavanje ili formiranje vlasti.

Bandićeva lista, uskoro stranka, ima potporu od 2,4 posto. A iznad dva posto je još HDSSB s 2,3 i BUZ na 2,2 posto.


Ispod dva posto su sve ostale stranke i to HSS kao i HSU na 1,5, HNS na 1,4, a Laburisti, kao i reformisti, su na 1,2 posto. Ostale stranke ukupno imaju 5,5 posto potpore birača, a neodlučnih je 7 posto građana.

HDZ-ova koalicija, u kojoj je sedam stranaka, ima 31,3 posto potpore birača, a vladajuća koalicija predvođena SDP-om ima 25,6 posto.

Budući da je Hrvatska podijeljena u 10 izbornih jedinica, svog zastupnika mogla bi dobiti i Bandićeva lista koja uživa potporu od tri posto, Laburisti s 2,2 posto, kao i HDSSB s jednakim postotkom od 2,2 posto. Tu su i Reformisti na 1,3 posto. Ostale stranke osvajaju 3,9 posto, a neodlučnih je 9 posto birača.

Većina Hrvatske je pesimistična i nezadovoljna Vladinim politikama. Ali nezadovoljstvo ne raste. Moglo bi se reći da je ono zaustavljeno već drugi mjesec. Tako 74 posto građana misli kako zemlja ide u lošem, a njih 18 posto u dobrom smjeru. Ne zna njih 8 posto. Isto tako Vladinim mjerama nije zadovoljno 73 posto birača, a zadovoljno je njih 22 posto, dok ne zna njih 5 posto.

Kada bi se ocjenjivale školskim ocjenama, tri institucije nikad bolje ocjene ne bi dobile u zadnjih godinu dana. Predsjednica u ožujku ima ocjenu 3,23. U 12 mjeseci ta institucija nije imala tako dobru ocjenu. No slično je i s Vladom koja dobiva dvojku i ima 2,13, a Sabor, iako ima 'dvojku', prošao je najbolje u godinu dana s ocjenom 2,04.